Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Riot V - Armor Of Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2018

Tracklist

01. Victory
02. End Of The World
03. Messiah
04. Angel's Thunder, Devil's Reign
05. Burn The Daylight
06. Heart Of A Lion
07. Armor Of Light
08. Set The World Alight
09. San Antonio
10. Caught In the Witches Eye
11. Ready to Shine
12. Raining Fire
13. Unbelief (bonus)
14. Thundersteel (re-recorded)(bonus)

Riot was met name eind jaren '70 en jaren '80 een gevierde hardrock / heavy metalband, zeker in thuisland de Verenigde Staten. Het gezelschap heeft weliswaar wat klassiekers nagelaten (Narita, Fire Down Under, Restless Breed, maar ook Thundersteel) maar leidt al jaren een dwalend bestaan. Met de jammerlijke dood van gitarist en voornaamste componist Mark Reale in 2012 verdween het laatste oorspronkelijke lid uit de band. Sowieso heeft Riot een lijst met ex-bandleden waar je een aardige soap over zou kunnen schrijven.

Hoe dan ook, in 2012 besloten twee min of meer oudgedienden een doorstart te maken. Er werden in de loop van de afgelopen jaren nieuwe muzikanten toegevoegd, en gelukkig werd de naam een beetje aangepast naar Riot V. Wel zo fair om duidelijk te maken dat het hier toch echt gaat om een andere band dan de klassieke Riot. In 2014 verscheen onder die naam al een eerste album Unleash The Fire. Inmiddels is de band opgepikt door Nuclear Blast, dat duidelijk wel brood ziet in een toekomst voor Riot V. Met het nieuwe album Armor Of light worden de zaken dan ook voortvarend aangepakt.

Van aanpakken weten de heren van Riot V zelf gelukkig ook. Met het openende trio Victory, End Of The World en Messiah heb je direct die typische, speedy power metal knallers te pakken. En dan lijkt het er op dat - ondanks dat power metal best een oubollige stijl is - deze hernieuwde band nog best in deze tijd past. De productie is naar hedendaagse maatstaven prima in orde; maar nog belangrijker: Riot V komt over als een bevlogen band, en zeker niet als een verzameling muzikanten die een veertig jaar oude herinnering in leven willen houden.

Toch is niet alles hosanna. Na een aantal van die snelheidsmonsters blijkt het allemaal wel wat te veel van hetzelfde. Een minder vlot en meer 'gevoelig' nummer als Set The World Alight, of het midtempo Caught In the Witches Eye lijken dan een welkome afwisseling, maar dan blijkt al snel dat daar niet de kracht van de band ligt. Inclusief twee bonustracks telt Armor Of Light veertien nummers, en duurt maar liefst 65 minuten. Voor zo'n intens power metal-album is dat gewoon echt te lang, zeker wanneer de betreffende band dan blijkbaar niet tot voldoende variatie in staat is.

Individueel zijn de nummers uitstekend te pruimen, als geheel is het te veel. Er wordt sterk gemusiceerd, en de composities zijn gewoon in orde. Sterker nog, ik denk dat ik dit jaar niet vaak nog betere power / speed metal ga horen. Een dikke pluim nog voor de sterke zang van Todd Michael Hall (die ik me nog kan herinneren van Jack Starr's Burning Starr) die deze muziek uitstekend de baas kan. Met Armor Of Light rekent Riot V in elk geval af met een matige periode; ik hoor hier inderdaad nog wel toekomstmuziek in!

Don Van Stavern - Bas

Mike Flyntz - Gitaar

Todd Michael Hall - Zang

Frank Gilchriest - Drums

Nick Lee - Gitaar