Loading...

Sacrosanct - Tragic Intense

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-07-2019

Tracklist

01. At Least Pain Lasts
02. Godforsaken
03. Fainted
04. The Breed Within
05. The Gathering of the Tribes
06. From Deep Below
07. Shining Through
08. Cyberspace
09. Shining Through [Bonus Track]

Van Sacrosanct verschenen in november van het vorig jaar drie albums. Natuurlijk waren ook de geremasterde re-releases van de eerste twee albums Truth Is - What Is (1990) en Recesses for the Depraved (1991) razend interessant, maar vanwege tijdgebrek en prioriteiten stellen koos ik er toen voor om het nieuwe album Necropolis uitgebreid voor het voetlicht te brengen. Dat album was alle aandacht meer dan waard naar mijn mening; de donkere, melancholieke, technisch zeer sterk uitgevoerde metal sprak mij in elk geval enorm aan.

Ik maakte toen ook al melding van de heruitgave van het oorspronkelijk derde album Tragic Intense (1993) dat ook nog op stapel zou staan. Die geremasterde re-release is er inmiddels, en naar mijn verwachting de aandacht wel even waard. De eerste twee albums werden weliswaar door een kleine groep kenners / liefhebbers gewaardeerd, maar breed gedragen of commercieel succes kwam nooit binnen bereik. Met een gedeeltelijk gereviseerde bezetting - deels noodgedwongen door de gewijzigde muzikale insteek - hoopte bandopperhoofd Meinhard dat alsnog voor elkaar te krijgen.

Wanneer je Tragic Intense beluistert is de muzikale koers van het nieuwe album Necropolis in elk geval al een stuk beter te begrijpen. Want op hun derde album had Sacrosanct indertijd het thrash-juk al van zich afgeworpen. Toen al werd ingezet op een meer melodieuze en vooral atmosferische koers. De thrash-roots zijn zo goed als verdwenen (al duiken ze sporadisch nog op, zoals From Deep Below laat horen) en de muziek is een stuk donkerder. Gebleven is de licht-progressieve insteek, of anders gezegd, de muziek zit technisch gezien nog altijd behoorlijk inventief in elkaar.

Naast de onmisbare voorname rol voor het gitaarwerk, lijkt Tragic Intense vooral een zang-gedreven album. De verder onbekende Collin Kock domineert, en dat is zeker geen straf. Deze vocalen voorzien de muziek van nog extra cachet. Alsof de aanwezige instrumentalisten niet al genoeg kwaliteit ten toon spreidden. Echter: het gewenste effect, succes, bleef nog altijd uit. Logisch ook, want Sacrosanct heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met hun gedurfde en eigenzinnige muzikale aanpak. Voor de fijnproever valt er evengoed meer dan voldoende te genieten vind ik. Al bevalt Necropolis me wel wat beter - vooral met dank aan de hedendaagse productie - ik vind Tragic Intense nog altijd een aangenaam album om te beluisteren.

Haico van Attikum - Drums

Collin Kock - Vocals

Randy Meinhard - Guitars

Michael Kock - Guitars

Christian Colli - Bass