Loading...

Saevus Finis - Facilis Descensus Averno

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-01-2024

Tracklist

01. Scourge of Humanity
02. Aeons of Spiritual Starvation
03. Thou Hast Destroyed Thyself
04. Unfulfillment
05. Overrun by Pests
06. I - Corporeal Malfeasent
07. II - Those Who Aid and Abet
08. III - Corpse of Hope
09. Execration
10. Facilis Descensus Averno

Saevus Finis ('wreed einde') komt uit Portugal, is - waarschijnlijk - opgericht in 2019, en zet nu de eerste schreden op het internationale muziek-circuit. Hun debuutalbum heet Facilis Descensus Averno ('afdaling naar de hel'). Zowel de vertaling van de bandnaam als die van de albumtitel beloven veel kwelling, duisternis en neerslachtigheid.

De sound van het Portugese trio lijkt me behoorlijk geïnspireerd door de Amerikaanse klassieke death metal-scene, waarbij namen als Immolation, Incantation en Morbid Angel te noemen zijn. De overeenkomst is dat ook dit bands zijn die met als basis dreigend doodsmetaal een zwaarmoedige boodschap te verkondigen hebben.

Strak ronddraaiend als een wraakzuchtige kolossale slang, verstikkend en tijdelijk verblindend met zijn kronkelende beweging, heeft de muziek van Saevus Finis een specifiek effect op de luisteraar. Hun muziek is overweldigend; ritmisch, soms zelfs bijna militaristisch beukend drumwerk bepaalt de toon, en wordt afgewisseld met hoekige, scherpe riffs. Dit strakke stramien maakt bij momenten plaats voor langzamere, meer indringende passages, waarbij niets anders wordt benadrukt dan nog meer zwaarte, terwijl dissonante deuntjes de verwarrende situatie versterken.

Saevus Finis verstaat de kunst van het combineren van elementen uit diverse extreme metal-substijlen om een zo donkere, hypnotiserende en verstikkende vorm van (death metal) te creëren. Zowel doomende passages als dreigende zwartgeblakerde randjes zorgen ervoor dat je geboeid blijft luisteren. Ook de vocale inbreng doet daarbij een duit in het zakje: lage grunts en krijsen halen het donkerste naar boven. Luistertip in dit kader: Corporeal Malfeasent.

Ik vind de extreme muziek van Saevus Finis best intrigerend. Het raakt aan rituelen met een methodisch strakke precisie, maar blijft toch meeslepend, bijna onmogelijk om aan te ontsnappen. Onderhuidse spanning, een manier vindend om in je bewustzijn te komen en bij te blijven. Enerzijds overdonderend door de enorme zwaarte, anderzijds ontwapenend met semi-verleidelijke deuntjes.

Mortvorvm - Vocals, Guitars

Sangvis Aestvs - Bass

MCMXII - Drums