Loading...

Salem's Pot - Pronounce This!

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-07-2016

Tracklist

01. Tranny Takes a Trip
02. Just For Kicks
03. The Vampire Strikes Back
04. Coal Mind
05. So Gone, So Dead
06. Desire

"Don't try to fight it, Salem's Pot has come to destroy your mind."

Salem’s Pot is natuurlijk een woordspeling op de Stephen King klassieker Salem’s Lot, waaraan deze Zweden een wat rokerig tintje wilden geven. De band is actief sinds 2011, en presenteert in juli 2016 z’n tweede album Pronounce This! Eerder verscheen al … Lurar ut Graven pa Prarien (2014) waarop de band al liet horen muziek met een knipoog, en links naar filmklassiekers te brengen. Het album wordt dan ook aangeprezen in de typerende stijl van de horror-klassiekers in de bioscoop.

Ook het nieuwe album van het mysterieuze Zweedse kwintet Salem's Pot levert een lekker korrelige, ro(n)kende en boeiende heavy rock/stoner soundtrack op. Het klinkt nog het best als een een sonisch equivalent van menig ouderwets horror/vampierenfilm. Vergelijkbaar met de manier waarop dergelijke films gemaakt zijn met hun gebrek aan flitsende, dure effecten met weinig licht en impliciet geweld, maar altijd voorzien van die heerlijke hallucinogene sfeer waar het kwaad van afdruipt. Het levert een heerlijk donker album op, al vergeet Salem’s Pot nooit een kwinkslag toe te voegen; inderdaad net als in die oude films.

Waar het vorige Salem's Pot album nog vooral voorzag in lange, lome doomtracks, heeft de band op Pronounce This! gekozen voor een meer directe aanpak. Hier horen we meer groovende heavy (space)rock/stoner, behoorlijk retro natuurlijk - uiteraard nog steeds met een doomy ondertoon - verpakt in min of meer catchy nummers. Die nummers zijn nog altijd wel van bovengemiddelde lengte, maar hebben constant een pakkend karakter.

Albumopener Tranny Takes a Trip gaat van start met een zoemende modulaire synth-drone en even verderop een lekker old school twin-gitaarlijntje. In combinatie met het opzwepende ritme doet dit wel wat denken aan de NWOBHM, uiteraard wel de occulte variant. Just For Kicks borduurt daar op voort met opnieuw verslavende gitaarlijntjes, jankende vocalen en groovende ritmes.

The Vampire Strikes Back werd in een ingekorte versie al eens uitgebracht als single (oktober 2015). Hier is de volledige versie te horen van dit heerlijk stampende rocknummer. Het nummer heeft wel een wat dwarse punk/garage-achtige feel, een sfeer die wel herkenbaar is binnen het geluid van Salem’s Pot. Het wazige, moorddadige leidmotief met film noir elementen past ook helemaal in het kader waarbinnen deze band opereert.

Coal Mind is het middelpunt van het album, een bijna 13 minuten durende trip waarbij je zonder enige twijfel aan Hawkwind moet denken. Inderdaad: spacerock maakt ook een wezenlijk onderdeel uit van de wazige filmische wereld van Salem’s Pot. Desire sluit het album af met een epische grandeur, misschien wel een beetje bombastisch, een echt slotakkoord. Inderdaad, zeer voorspelbaar, maar: ik mag dit wel. Zeker qua sfeer kan ik hier absoluut van genieten!