Loading...

Samson - Shock Tactics

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-05-2017

Tracklist

1. Riding With The Angels
2. Earth Mother
3. Nice Girl
4. Blood Lust
5. Go To Hell
6. Bright Lights
7. Once Bitten
8. Grime Crime
9. Communion

Gewoon, omdat ik het leuk vind, volgt hier weer eens een verhaaltje 'uit de oude doos'. Aanleiding is een drietal re-releases van Samson, op het eerste gezicht zo'n typische NWOBHM-band met een zekere cult-status. De heruitgaven betreft de albums Survivors (1979), Shock Tactics (1981, hiervoor heb ik gekozen, over het waarom lees je zo meteen meer) en Live at Reading 1981 (1990).

Samson was een Britse hardrock/heavy metalband die in 1977 werd opgericht door gitarist (en in eerste instantie noodgedwongen ook zanger) Paul Samson. De band is stiekem eigenlijk het meest bekend geworden dankzij de diverse links met het veel bekendere Iron Maiden. Zo was Bruce Dickinson, toen nog onder de naam Bruce Bruce, de zanger op de beste albums van deze band (Head On (uit 1980) en dus Shock Tactics), en drumde Thunderstick een korte tijd bij Iron Maiden voordat hij Samson mede op de kaart zette. Drummer Clive Burr, de eerste drummer van Iron Maiden, was tevens de eerste drummer van Samson.

Shock Tactics was in 1981 waarschijnlijk het beste, of in elk geval best ontvangen, album van Samson. Het was het derde album van de band, het tweede en laatste met Bruce Dickinson, en begint met misschien wel het bekendste nummer van Samson: Riding With The Angels. Om twee redenen een markant nummer: het is geschreven door Russ Ballard, en een opvallend snel nummer vergeleken met de rest van het album.

Natuurlijk is de zang van Dickinson uit duizenden herkenbaar met zijn theatrale stijl, en een niet te ontkennen factor binnen het totaalgeluid. Maar ook de rol van voornaamste componist en gitarist (en naamgever) Paul Samson mag niet onderkend worden. En op het podium had de band nog een extra blikvanger: drummer Thunderstick - ik zou graag nog eens aandacht inruimen voor diens eigen band en persoon - is / was met recht een extravagante verschijning, met een geheel eigen performance (hij speelde onherkenbaar gemaskerd, in een afgesloten kooi).

Ok, puur in muzikaal opzicht was het allemaal niet zo bijzonder wat Samson te bieden had. Vooral op Shock Tactics etaleerde de band een hang naar de meest elementaire AC/DC-achtige hardrock / simpele heavy metal. Het zijn vooral de langzamere, enigszins melodramatische tracks Earth Mother en Blood Lust, en semi-ballad Communion, enigszins afwijkend van de rest van het materiaal, met een hoofdrol voor Dickinson, die na al die tijd mogelijk nog tot de verbeelding kunnen spreken.

Hoe het ook zij, ik vind het nog altijd interessant om te onderzoeken en ontdekken waar ons aller favoriete muziek z'n wortels heeft liggen. Samson heeft in mijn ogen z'n relevante plaats in die geschiedenis. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Paul Samson - gitaar, zang

Bruce Dickinson "Bruce Bruce" - zang

Barry Graham Purkis "Thunderstick" - drums, zang

Chris Aylmer - bas, akoestische gitaar, zang