Loading...

Sear Bliss - Letters From The Edge

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 12-10-2018

Tracklist

01. Crossing The Frozen River
02. The Main Divide
03. Leaving Forever Land
04. At The Banks Of Lethe
05. Shroud
06. Haven
07. A Mirror In The Forest
08. Abandoned Peaks
09. Forbidden Doors
10. Seven Springs

Het uit Hongarije afkomstige Sear Bliss debuteerde in 1996 met het albunm Phantoms in het dan in opkomst zijnde melodieuze black metalwereldje. De band werd destijds geïntroduceerd als die band met die trompet. Toen een ongebruikelijk instrument binnen de metal. De trompet duikt soms op om wat accentjes te geven en dat doet deze doomy black metal heel erg goed. Phantoms is behept met een helder geluid waarin het dromerige karakter van het album door middel van deze trompet en kleurrijke toetsentapijten extra dimensie en diepgang krijgt. Het is een nooie, rijke plaat die anno 2018 nog steeds overeind staat.

Eigenlijk is er in al die jaren niet veel veranderd in het land van Sear Bliss. Mondjesmaat verschenen er albums die allen relatief goede kritieken kregen. Nu ligt het nieuwe Letters From The Edge op tafel. En opnieuw is het een album vol donkere zwartgeblakerde metal die links en rechts wordt opgeluisterd met wat stemmig blaaswerk. Een feeëriek akoestisch intro brengt je in de stemming om dan te vervlechten met het epische The Main Divide. Een compositie waarin Sear Bliss direct alle registers opentrekt. Heroïsche passages met oorlogszuchtig blaaswerk volgen op de meer slepende doomy passages. Het tien minuten durende Leaving Forever Land volgt dan snel en dat nummer duikt nog wat meer de neerslachtigheid in.

Dan is het razende Forbidden Doors nog eens een vreemde eend in de bijt. Als deze modus wordt opgezocht klinkt Sear Bliss als een verfijnde variant op de hele vroege Bathory en Mayhem. Death en black gaan dan heel gemakkelijk hand in hand met elkaar. Een nummer als dit zorgt voor de juiste balans. Het is razendknap hoe Sear Bliss haar gevoel voor timing etaleert. Letters From The Edge grossiert ondanks de neiging tot uitgesponnenheid in vlot lopende songs. Op de juiste momenten breken de stemmige passages in om de sfeer te verhogen. En ook de leads die door het blaaswerk en gitaar verzorgd worden zijn gedoseerd weggezet in de luisterrijke composities.

Letters From The Edge is een stemmig en sfeervol album geworden. Opnieuw. Want Sear Bliss levert altijd kwaliteit. Het is derhalve geen verrassende plaat geworden, maar wel een hele mooie.

András Nagy - Vocals, Bass, Keyboards

Zoltán Pál - Trombone

Attila Kovács - Guitars, Keyboards

Gyula Csejtey - Drums

Zoltán Vigh - Guitars