Loading...

Self Hypnosis - Contagion of Despair

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-09-2020

Tracklist

01. Contagion
02. Empowered (Restricted)
03. Omission
04. Scandal
05. Divided
06. Leeches
07. Succumbed

Dit is nou nog eens wat je noemt uitdagende muziek. Zelf noemen ze het progressieve doom, en ok, dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Ik hou het zelf op een geavanceerde mix van postrock en -metal, een flinke scheut sludge, en een doomy atmosfeer. O ja, waar ga ik het over hebben; dat is dus Self Hypnosis, aangenaam.

Hoewel Self Hypnosis een nieuwe band is, zouden liefhebbers van de Britse extreme doom-scene weinig introductie bij de bandleden zelf behoeven. Het project heeft zijn wortels in Kris Clayton's al lang bestaande loopbaan (vaak solo) met Camel Of Doom, die zelf evolueerde van een standaard stoner-begin naar een veel meer avant-gardistische aanpak, culminerend in de release van het vierde volledige album Terrestrial via het gerenommeerde Russische label Solitude Productions in 2016. Daarna begon Kris te werken aan het componeren van het volgende Camel Of Doom-album, maar realiseerde zich al snel dat het materiaal nog experimenteler en eclectischer zou worden dan eerdere releases, zo erg zelfs dat het passender zou zijn om het materiaal op te nemen het onder een andere naam, om zodoende de zaken gescheiden te houden, en elke band / project z'n eigen geluid te laten behouden.

Kris had een partner nodig om het concept tot wasdom te brengen en benaderde Greg Chandler, wiens lange reputatie op het gebied van opname- en productietechniek - en natuurlijk muzikaal vakmanschap, als mede-oprichter van de legendarische Britse doom-pioniers Esoteric - natuurlijk tot de verbeelding spreekt. De naam van Greg is in de loop der jaren op veel releases verschenen als gastzanger, gitarist en soms toetsenist, maar dit was vanaf het begin bedoeld als een volledig samenwerkingsverband, evenals een hereniging van oude handlangers - Kris was een van de gitaristen in de line-up van Esoteric van 2007-2009, die in augustus 2019 weer toetraden.

Drummer Tom Vallely maakte de line-up voor de opnamesessies compleet, maar eerder als sessieartiest dan als volledig bandlid. Als professionele muzikant, ervaren artiest met bands als Sanctus Nex en Lychgate, en met de drums op Terrestrial, was Tom al bekend bij zowel Kris als Greg en de voor de hand liggende keuze om voor dit project in te gaan als drummer.

Het resultaat van hun gezamenlijke inspanningen is het volledige album Contagion Of Despair, dat werd opgenomen in Greg's Priory Studios met behulp van een verscheidenheid aan innovatieve technieken. Waaronder het bedraden van een heel gebouw om een ruimtelijk onbeperkte, zo uitgebreid mogelijke, opnameruimte te creëren, of om live-drums te digitaliseren, voor het verkrijgen van een vrij specifieke jaren '80 hiphop-groove. Met al die alternatieve elementen, en het gebruik maken van meer hedendaagse, experimentele en noise-invloeden, moet wel een geheel eigen geluid ontstaan. Daar een label op willen plakken is zo goed als zinloos.

Vier monsterlijk lange tracks vormen de basis van het album, en worden van elkaar gescheiden door middel van een soort van intermezzo's. Vier epossen en drie aanvullende sfeerstukjes. Rauw en dissonant zijn termen die hier passen, er wordt je als luisteraar niet echt heel veel rust gegund. Weliswaar is het gros van het materiaal aan de langzame kant, maar de invulling laat zoveel harde randjes horen - de invloeden van post-hardcore, sludge en noise - dat je je constant onbehaaglijk blijft voelen. Ik vermoed dat dat ook precies de bedoeling is.

Contagion of Despair - de titel zegt het al - is een lange kwelling waar je je doorheen moet worstelen. Geen fijnzinnigheid, geen toegankelijkheid, nauwelijks melodie, maar recht voor z'n raap agressie en duistere atmosfeer. Met sludge en de benoeming van post-genres heb je een indicatie van wat je kunt verwachten, maar verder zal elke beschrijving tekort schieten. Spannend en avontuurlijk, dynamisch, en donker zijn in elk geval sleutelwoorden. Succes!

Kris Clayton - Guitar, Vocals, Synthesizers, Programming

Greg Chandler - Vocals, Guitar

Tom Vallely - Drums