Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

SepticFlesh - Codex Omega

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 15-12-2017

Tracklist

01. Dantes Inferno
02. Third Testament
03. Portrait
04. Martyr
05. Enemy
06. Dark Art
07. Our Church
08. Faceless
09. Gospel
10. Trinity

De Griekse band SepticFlesh bestookt de wereld al sinds medio jaren negentig met hun bombastische, occulte black/death metal. Ik heb hier wel eens eerder betoogd dat de eerdere releases in de context van hun verschijningsdatums best vooruitstrevend waren. Het is dan ook jammer dat de erkenning van deze band pas kwam toen ze in het spoor van Behemoth kwamen te rollen met hun afgemeten death metal die vooral overrompelend is door de high-endproducties en het orkestrale geweld waar de meer recente albums zich mee kenmerken. SepticFlesh is een volwassen band waar professionaliteit voorop staat en het actuele Codex Omega is daar opnieuw illustratief in.

Direct met opener Dantes Inferno doet het philharmonish orkest van Praag opnieuw zijn intrede in de verwrongen Bijbelse wereld van SepticFlesh. Dat brengt extra diepte in de strak uitgebalanceerde death metal waarop het geheel stoelt. Het gaspedaal wordt direct diep ingedrukt en elke vierkante centimeter wordt gebruikt om de luisteraar te teisteren met de muzikale vorm van de negenvoudige hel van Dante. Ademhalen mag met een kort intermezzo.

Third Testament laat een meer naturel SepticFlesh horen. Minder toeters en bellen en meer technisch georiënteerde death metal met ruimte voor lichte melodie. Op gezette momenten zwelt het orkest hier aan om accenten te geven. Dat is weer anders in het waanzinnige Portrait. Hier leeft iedere deelnemer zich weer helemaal uit. Met prachtig gearrangeerde symfonische passages die goed samenvallen met de relatief drukke metal. In Dark Art komen weer eens enkele gothicpassages bovendrijven middels wat macaber ingestoken zangwerk. Zo is er voortdurend iets te beleven.

Codex Omega laat zich vooropstaan door orkestrale grandeur waarmee de uitstekende nummers extra kracht en sfeer krijgen. Het is qua atmosfeer als als The Omen maar dan omgezet in muziek. Het sleept je voortdurend met de haren erbij. Het moet gezegd dat ik lang meer gecharmeerd was van de meer obscure begindagen van de band. Maar nog meer dan Titan weet het nieuwe album de moderne occulte boodschap van de band bij mij naar binnen te drukken. De liefhebber was natuurlijk al lang overtuigd van de kwaliteiten van SepticFlesh.

Spiros Antoniou - Bass, Vocals

Christos Antoniou - Guitars, Orchestrations

Sotiris Vayenas - Guitars, Vocals

Kerim "Krimh" Lechner - Drums