Loading...

Shadowspawn - Blasphemica - Absolution Carved From Flesh

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2024

Tracklist

01. Intro
02. Bonesong
03. Blasphemica
04. Desert Serpent
05. Color Me Dead
06. Lacerations
07. Vanity Of The Wicked
08. Absolution In Flesh
09. Sacrament Of Deceit
10. Echoes Of Human Debris
11. Thrive In Sadness

Shadowspawn is terug met hun vierde release Blasphemica - met Absolution Carved From Flesh als subtitel. Afgezien van een sporadische video heb ik hier nooit eerder aandacht besteed aan de band, dus dat wordt gewoon hoog tijd. Dit nieuwe album van de Denen demonstreert namelijk de groei van de band, terwijl ze nog steeds hun kenmerkende no-nonsense death-metalgeluid-met-een-vleugje-thrash behouden.

De band werd in 2013 opgericht door ervaren mannen uit de vroege Deense death metal scene, waaronder bekende krachten uit onder meer Sacrificial, The Petulant en Cinerator. Met hun uitgesproken benadering van het genre hebben ze hun weg gevonden in de extreme muziekscene. Van de opkomende bands, en met al drie veelgeprezen releases, is Shadowspawn een bekende act in de Deense metalscene, maar steeds vaker ook in het buitenland.

Elementen van groove, duisternis en brutaliteit worden in een samenhangend geheel verwerkt tot tien groovende death metal tracks (plus een Intro). Naast melodie en hooks is ook het lekkere volle geluid hier bepalend voor de aantrekkingskracht van de muziek. Met de zeer ervaren Tue Madsen verantwoordelijk voor de mix en master kun je er zonder meer van uitgaan dat ook dat aspect hier dubbeldik goed verzorgd is.

Na het Intro zetten Bonesong - met zijn massieve en aangrijpende tempo’s begeleid door de stevige ondergrond van basgitaar en drums, en Blasphemica - gevuld met sterke en lekker donkere gitaarriffs en arrangementen - de toon voor de agressieve impact enerzijds, en de groovy momenten (tijdens het refrein) anderzijds. Het kwintet gebruikt de death-thrash-hybride op een manier die verfijnd (en zelfs melodieus) werk op de instrumentale delen op één lijn brengt. Let hierbij bijvoorbeeld eens op de riffs en arrangementen van de gitaren op Desert Serpent om hier een een idee bij te krijgen. Ook in Lacerations horen we die melodieuze insteek weer goed terug, zowel in het gitaarwerk, als ook de zang.

Met Vanity Of The Wicked stampt de band er juist compromisloos vandoor, als een op hol geslagen woeste thrash-horde. Duidelijk een andere insteek qua riffs, om de snelheid goed te benutten. Afsluiter Thrive In Sadness begint lekker onheilspellend, en ontpopt zich tot een echte beuker (voorzien van een heerlijk basgitaargeluid). Zo energiek hoor ik een album graag afsluiten! Al met al toont Shadowspawn op Blasphemica de volwassenheid als songwriters, en hun vermogen om samenhangende, en tegelijk headbangende composities te maken. Met prima verhoudingen tussen power en melodie kan dit veel metalheads aanspreken.

Bue T. Jensen - vocals

Nicolai Cheung - guitars

Oliver Ragnar - guitars

Kelvin Dam - bass, vocals

Lukas Meier - drums