Loading...

Shardana - Milli Annos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-01-2021

Tracklist

01. Echoes
02. Bastard Blood
03. A World With No Gods
04. S'Arruina De Is Deus
05. Tanit
06. Bellum Sardum
07. Josto
08. Reus Pater
09. Inghitzu

Shardana uit Cagliari, Sardinië werd opgericht in 2008 en Milli Annos is hun tweede volledige album tot nu toe, opvolger van No cadena, no presoni, no spada, no lei uit 2014. het nieuwe album is pas het eerste dat ik hoor van deze band. Als "echte" folkmetalband worden de belangrijkste lyrische thema's gevormd door de eigen Sardijnse geschiedenis en folklore.

De band is moeilijk precies te categoriseren omdat ze invloeden uit zulke verschillende subgenres verenigen, maar dat is precies wat Shardana onderscheidt van vele andere releases die ons wekelijks bereiken. Shardana speelt een felle, nekbrekende mix van thrash, heavy, power en epische metal met dus nadrukkelijk folkloristische invloeden. Vaak hoor je ook veel zwartgeblakerde elementen in dit soort muziek, maar die liggen er hier zeker niet dik bovenop; slechts af en toe komt er een overtuigende blast-passage voorbij (A World With No Gods). Dit is geen band met black metal-roots.

Ze zingen zowel in het Engels als in hun eigen Sardijnse dialect, hetgeen verfrissend, interessant klinkt. Een voorname rol is daarbij weggelegd voor het lenige stemgeluid van Aaron Tolu, een veelzijdig en indrukwekkend handelsmerk. Er zijn klassieke metalen partijen te horen waarin hij daadwerkelijk (clean) zingt (en me dan bij vlagen doet denken aan Serj Tankian van System Of A Down), maar ook de extremere stukken met geschreeuw en gegrunt mogen er zijn.

De composities duren gemiddeld zo'n vijf a zes minuten, en weten over het algemeen over de gehele lengte te boeien, precies vanwege de afwisseling die Shardana laat horen. Er wordt nooit te lang op een enkel tempo voortgeborduurd, ook worden rustige, deels akoestische ingevulde sfeerpassages ingebouwd (S'Arruina De Is Deus, Bellum Sardum) die de folklore-atmosfeer benadrukken. Al worden (gelukkig) nergens genre-vreemde instrumenten gebruikt - mensen die (net als ikzelf) jeuk krijgen van accordeons, fluitjes en andere tierlantijntjes zijn hier veilig.

Al met al klinkt de epische folkmetal van Shardana nog best eigentijds. Ik vind de muziek vooral behoorlijk eigen klinken, met name dankzij de mix van stijlen. Het lijkt in elk geval niet nadrukkelijk op iets dat ik ken. Leuke kennismaking!

Daniele Manca - Guitars, Vocals

Aaron Tolu - Vocals

Michele Sanna - Drums

Lorenzo Deiv Mariani - Guitars

Luca Littera - Bass