Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Shivered - Journey to Fade

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2017

Tracklist

01. Eradicate
02. Sudden Fear
03. River of Shame
04. Unable
05. Red Sky
06. Second Soul
07. Neurotic
08. Journey to Fade
09. The Light Tears Apart
10. My Last Will
11. The Leaver
12. The Hourglass (bonus)

Shivered is een band die opereert vanuit Iran, maar een internationale bezetting kent. Die Iraanse oorsprong heeft de band te danken aan oprichter, gitarist, zanger en componist (en platenbaas) Mohammad Maki. De Amerikaanse bassist Doug Ross en de Franse drummer Arnaud Krakowka maken het trio compleet. In 2016 verscheen al EP Bereaved and Gone Insane, het full length debuut volgde eind mei van dit jaar met Journey to Fade.

Heel nadrukkelijk wordt Shivered een gothic doom metalband genoemd; hetgeen ik best opvallend vind, aangezien ik vooral donkere rock a la grunge meen te horen. We zijn het er in elk geval over eens dat het hier gaat om rock of metal met een voornamelijk donkere sfeer, dat staat vast. Hoe je dat dan vervolgens noemt is dan inderdaad misschien wel bijzaak, al willen veel luisteraars natuurlijk wel een richting vooraf hebben.

De muziek van Shivered is voornamelijk atmosferisch en melodieus, en wat mij betreft toch echt eerder rock dan metal. In de licht slepende opener Eradicate wordt al lekker veel goed in het gehoor liggend gitaarwerk voorgeschoteld, terwijl de zang redelijk ingetogen, melancholiek de sfeer zet. De drums zorgen voor afwisseling in het ritme, terwijl de bas een aangename groovy basis legt. Deze omschrijving klinkt mogelijk wat soft, maar er wordt echt wel pittig gerockt. Dat is maar goed ook, anders zou ik zelf ook direct zijn afgehaakt.

Vooral gedreven door de donker-melancholieke sfeer luistert deze muziek wat mij betreft lekker weg. Journey to Fade leent zich perfect als achtergrondmuziekje voor een intiem samenzijn. Dynamiek en afwisseling zijn voldoende aanwezig, echt heavy wordt het - op een enkele fragmentje na - echter nooit. Zoek het in de richting van moderne grunge - de hedendaagse touch is echt onmiskenbaar - met een prettige emotionele lading, dan zit je wel goed. Weer eens wat anders dan dat woeste gebeuk de heel tijd!

Mohammad Maki - Guitars, Vocals

Doug Ross - Bass

Arnaud Krakowka - Drums