Loading...

Shuulak - Rubedo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2021

Tracklist

01. Ancient Sins
02. Scourge Of Aeons
03. Rubedo
04. The Azoth
05. The Azoth II

Hoewel ik in muzikaal opzicht graag verrast wordt, kan een zekere voorspelbaarheid soms toch ook een zegen zijn. Zo ben ik verheugd dat Shuulak op de valreep van 2020 - zoals het hoort - nog een nieuwe EP aflevert. Titel Rubedo (roodheid) was al voorspeld gezien het thematische kader waarbinnen deze band zich beweegt. Nota bene op eerste Kerstdag kreeg ik de promo aangereikt, maar aangezien ik 365 (of 366) dagen per jaar 'aan' sta voor (nieuwe) muziek, en ik Shuulak's eerdere EP's enorm wist te waarderen, kon ik het niet laten om al snel te gaan luisteren. Natuurlijk had ik daar geen spijt van.

Ancient Sins zet direct de toon met die herkenbare heavy metal met een serieuze, donkere touch. Lekker gitaarwerk en een opzwepende ritmesectie, voorzien van de stevige vocale voordracht zoals bekend van de voorgaande EP's. Inderdaad, bekende elementen, maar toch weer een verrassend sterk nummer, mede met dank aan de dynamiek die gebracht wordt door de ingetogen passages die enorm sfeerversterkend werken. Scourge Of Aeons borduurt daar op voort met opnieuw lekker in het gehoor liggende riffs en sterke zangpartijen met een aangenaam rauw randje. En ook hier weer sterke sfeerzetting en dynamiek, van pakkende zang- en gitaar-melodieën tot opzwepende beuk-stukken.

In tegenstelling tot de voorgaande EP's is het intieme titelnummer deze keer niet het slotstuk, maar het scharnier van de EP. Als middelste van vijf tracks is het gesproken stukje Rubedo te beschouwen als een fraai intro voor het navolgende duo The Azoth en The Azoth II. Dit drietal gaat ook het diepst in op de thematiek zoals die door Shuulak nog altijd consequent gebezigd wordt. De muzikale invulling is opnieuw om de vingers bij af te likken, en lijkt wel steeds breder - en vooral atmosferischer! - van opzet te worden. Luister die laatste drie tracks vooral als geheel; als afzonderlijke track lijkt vooral de afsluiter wat matig, maar als een soort van 'reprise' na The Azoth werkt het echt!

Ik kan het cliché niet laten liggen dat Shuulak echt per release groeit in hun muzikale aanpak. Ook Rubedo lijkt weer net wat krachtiger en meer uitgebalanceerd te klinken ten opzichte van de voorganger(s). De sterke composities zijn voorzien van een passende productie, die de heavy metal van Shuulak helemaal in de tegenwoordige tijd plaatst. Zo laat je heavy metal anno 2020 / 2021 nog altijd fris klinken!

Eve Laetitia - guitar

Ricardo Kroon - guitar

Puck Wildschut - bass

Angelo Tower - drums

Bastiën Baron - vocals