Loading...

Silent Obsession - Countdown

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2021

Tracklist

1. Apocalyptic Manifestation
2. End of an Era
3. Exhausted Resource

Silent Obsession is een Algerijns death metal-project en het geesteskind van gitarist en componist Max Marginal (zondagse naam: Khaled Bouzar). Muzikaal beïnvloed door bands als Decapitated en Morbid Angel en verschillende andere deathmetalbands, legde Silent Obsession de lat hoger in de Algerijnse metalscene met zijn rauwe geluid van onvervalste, brute metal, verweven met donkere thema's. Oorspronkelijk begonnen als een soloproject in 2017, transformeerde Silent Obsession in de loop der jaren in een ensemble van vier leden en katapulteerde zijn populariteit, muzikale filosofie en technisch brute muziekcomposities naar een ander niveau met de release van zijn 2 EP's Lost en Countdown. Die laatste is mijn kennismaking met deze band.

Countdown lijkt letterlijk af te tellen naar de apocalyps, de songtitels spreken boekdelen wat dat betreft. Dat begint al direct met het intro Apocalyptic Manifestation, waarin oorlogsgeluiden en gillende mensen te horen zijn, en een trage hartslag aftelt naar het eigenlijke eerste nummer. End Of An Era begint nog relatief rustig, maar zodra het tempo er in zit krijgen we brute death metal voorgeschoteld. Dit klinkt inderdaad als de soundtrack bij het einde der tijden. Ik begrijp nu dat Khaled zich in thematisch opzicht heeft laten leiden door de Mad Max filmcyclus - vandaar ook zijn bijnaam?

Naast het brute geluid zit de muziek technisch zeer onderlegd in elkaar. Hoe rauw en snel de death metal ook is, er lijkt constant een hoofdrol weggelegd voor de pakkende, bij vlagen zelfs melodieuze gitaarleads. Exhausted Resource beukt er lekker op los, het ritme is perfect om op te headbangen, en de air-drummers onder ons kunnen hier hun lol op. Beide tracks zijn erg kort, zodat deze kennismaking slechts zes minuten duurt. Hopelijk betekent Countdown ook niet meteen het einde voor Silent Obsession, want hier wil ik in de toekomst wel meer van horen!

Max Marginal - guitars

Redouane Aouameur - vocals