Loading...

Skeletal Remains - The Entombment Of Chaos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2020

Tracklist

01. Cosmic Chasm (Intro)
02. Illusive Divinity
03. Congregation Of Flesh
04. Synthetic Impulse
05. Tombs Of Chaos
06. Enshrined In Agony
07. Dissectasy
08. Torturous Ways Of Obliteration
09. Eternal Hatred
10. Unfurling The Casket
11. Stench Of Paradise Burning [Disincarnate cover]

Sinds 2011 bestookt Skeletal Remains vanuit het zonnige Californië de wereld met hun old school death metal. In 2012 maakte ik kennis met het viertal middels een heruitgave van hun allereerste demo van de toen nog jonge band. Natuurlijk zijn we allemaal een paar jaar ouder en wijzer geworden, en de band twee goed ontvangen albums via FDA Records verder. Inmiddels is de band zelfs opgepikt door Century Media, dat in 2018 het derde album Devouring Mortality uitbracht. Een paar dagen geleden verscheen het meest recente album: The Entombment Of Chaos.

Dit is nou echt zo'n band die er voor zal zorgen dat de old school death metal nooit zal uitsterven. Er zijn invloeden uit diverse scenes te horen, en genoeg raakvlakken met uiteenlopende bands als enerzijds Pestilence en Asphyx (de vocale gelijkenis met van Drunen lijkt me niet te ontkennen), maar ook Death, Morbid Angel (het furieuze) en Obituary (de grooves). Ook een hedendaagse band als Gruesome (die bestaan zelfs nog korter, maar toch) is - of was? - als vergelijking onmiskenbaar.

Wat direct opvalt is dat vergeleken met voorgaand werk maar liefst driekwart van de band vernieuwd is; alleen zanger en gitarist Chris Monroy is nog over. Qua muzikale insteek maakt dat op zich niet zo heel veel uit, maar qua sound is The Entombment Of Chaos wel wat bruter en directer dan z'n voorganger. Wat meer de stevigheid en het betere hak- en beukwerk a la Morbid Angel, en minder Europees getinte invloeden. Een dik pluspunt zijn vooral de gitaarsolo's die her en der opduiken, een teken van virtuoos gitaarwerk dat absoluut de moeite waard is.

Cosmic Charm is de sfeervolle horror-opener, Enshrined In Agony halverwege het album een fraai atmosferisch intermezzo, en afsluiter Stench Of Paradise Burning de cover zoals Skeletal Remains ze wel vaker op hun releases voorbij laat komen. Deze keer eentje van het obscure Disincarnate, een band waarmee gitarist James Murphy z'n geheel eigen stijl wilde uitdragen. Uiteraard is hij bekend van onder anderen bands als Death, Cancer en Obituary, waarmee de cirkel met de muzikale invloeden van Skeletal Remains helemaal rond is.

Met luistertips als Illusive Divinity, Congregation Of Flesh, semi-titelnummer Tombs Of Chaos (vette grooves!), Dissectasy en Eternal Hatred heeft dit kwartet met The Entombment Of Chaos opnieuw een alleszins onderhoudend album bomvol oerdegelijk oud-hogeschools doodsmetaal afgeleverd. Origineel? Nee dus. Maar wel erg lekker, en vertrouwd.

Chris Monroy - Zang, gitaar

Mike De La O - Gitaar

Noah Young - Basgitaar

Charlie Koryn - Drums