Loading...

Skelethal - Morbid Revelations

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-05-2015

Tracklist

01. Subterranean Sigh
02. Sabbatical Demonic Invocation
03. Interstellar Knowledge Of The Purple Entity
04. Slaughtered From Beyond
05. Torn Apart (Carnage cover)
06. Intro
07. Macabre Oblivion
08. Putrefaction
09. Deathmanicvs Revelation
10. Curse Of The Neverending
11. Death Returns
12. A Violation Of Something Sacred (Sacrilege cover)
13. Death Returns
14. Putrefaction
15. Morbid Ovation
16. Show Me The Wrath (Sepultura cover)
17. Dead At KFJC - Radio Show

Over het Franse duo Skelethal schreef ik vorig jaar al in het kader van hun EP Deathmanicvs Revelation. Vervolgens ben ik de band eigenlijk al weer een beetje vergeten, totdat eerder dit jaar compilatie-album Morbid Revelations op mijn pad kwam. En ik er zo dus ook achter kwam dat genoemde EP ook nog een vervolg had gekregen middels nog een EP met de titel Interstellar Knowledge of the Purple Entity (november 2014). Deze beide EP's vormen nu samen met de allereerste demo van Skelethal - Morbid Ovation uit 2012 - deze verzamelaar, waaraan bij wijze van bonus ook nog een twaalf-en-halve minuten durend fragment van een radio-uitzending is toegevoegd. Opvallend daarbij vind ik trouwens wel dat beide EP's nog verschenen via Iron Bonehead, maar deze compilatie van Pulverised; is er nieuw materiaal in de maak?

Juist zo'n overzicht als dit laat bij uitstek de evolutie of progressie horen de een band kan doormaken. Daarom ben ik ook wel blij dat ik nu ook de vijf nummers van de meest recente EP Interstellar Knowledge of the Purple Entity hier te horen krijg, want dat is toch wel het beste werk van Skelethal tot nu toe. Nog meer dan op de eerdere EP stort de band zich hier op de oudschoolse death metal uit oeroude Scandinavische krochten. Nihilist/Entombed en Dismember lijken me overduidelijk van invloed op het geluid van Skelethal, maar het gegeven dat de band een cover heeft opgenomen van de Carnage-klassieker Torn Apart (voor het eerst te horen op de demo Infestation of Evil uit 1989) is ook een stevige hint.

Sowieso heeft dit duo er wel een handje van om hun muzikale invloeden te eren middels een cover, want op de eerste demo stond al een cover van Sepultura's Show Me The Wrath (van hun debuut Morbid Visions uit 1986 alweer, wat vliegt de tijd). Daarop is dan ook te horen dat er nog wel wat meer primitieve thrash-invloeden in de muziek te horen waren. Het verschil met de muziek die de band twee jaar later zou uitbrengen is dan ook evident. Waarbij dus de gruizige old school death van het meer recente materiaal mij wel wat meer aanspreekt. Liefhebbers van die knetterende, oorspronkelijke stijl mogen Skelethal zeker eens gaan checken!

Jon Whiplash - drums, bas

Gui Haunting - gitaar, zang