Loading...

Skyclad - Forward to the Past

Gepost in Reviews door Daphne Franse op 15-08-2017

Tracklist

01. A Storytellers’ Moon (intro)
02. State of the Union Now
03. Change is Coming
04. Starstruck ?
05. A Heavy Price to Pay
06. Words Fail Me
07. Forward into the Past
08. Unresolved (instrumental)
09. The Queen of the Moors
10. Last Summer’s Rain
11. The Measure
12. Borderline
13. A Storytellers’ Moon (Outro)

Deze Britse formatie kende ik zelf nog niet, maar ik ben er inmiddels wel achter dat Skyclad met name in de jaren '90 aardig furore heeft gemaakt. Zeker in Nederland, mede met dank aan de Eindhovense club Dynamo. Forward to the Past is al weer hun veertiende album, en dus mijn kennismaking met deze band.

Bij de eerste keer luisteren was ik nieuwsgierig: wat maken ze, waar komen ze vandaan. Al snel kwam ik erachter dat fantasy wordt gemixt met thema's die nu spelen. Heel interessant, alsof ze een modern sprookje met boodschap willen vertellen. Skyclad vrij vertaald betekent naakt in oud Engels, hierdoor dacht ik dat het zou gaan over wicca, of traditionele volksverhalen die naar muziek vertaald worden. Dit had ik mis, en is dat de reden dat ik enigszins teleurgesteld ben in deze band.

De liedjes gaan over problemen die vroeger speelden in de maatschappij en problemen van nu. In State of the Union now gaat het bijvoorbeeld over de plastic soep in de zee en de economische crisis en dat daar geen oplossing voor is. Dit hebben ze wel in een leuke songtekst gestopt, maar ik vind het jammer dat ze doorzingen over de oplossing die er niet is in plaats van een boodschap om als luisteraar iets te doen. Het zet misschien wel aan tot nadenken bij mensen, hetgeen ik wel goed vind.

Dit is ook in muzikaal opzicht niet helemaal mijn band, al vind ik het album wel leuk om af en toe te luisteren. Voor de fan en verzamelaar zeker een leuk item voor in de kast.

Kevin Ridley - gitaar, zang

Georgina Biddle - fluit, keyboards, piano

Steve Ramsey - gitaar

Dave Pugh - gitaar

Graeme English - bas, gitaar

Arron Walton - drums