Loading...

Sorcery - Necessary Excess of Violence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-10-2019

Tracklist

01. The Stellar Circle
02. Where We Were Born We Will Demise
03. The Darkest Part of You
04. Of Blood and Ash
05. I'll Be Gone in the Dark
06. Death is Near
07. Illuminate
08. King of Nothing
09. Year of the Plague
10. Language of the Conqueror

Deze Sorcery (er zijn er inderdaad meer) bestaat al sinds 1986 en maakt dus 'echte' old school death. Evengoed is de band door de jaren heen niet al te actief geweest: tussen 1997 en 2009 lag de band op z'n gat, voor die tijd verscheen 'slechts' een enkele langspeler: Bloodchilling Tales (1991). Na de herstart in 2009 kwam Sorcery in 2013 met Arrival At Six, in 2016 Garden Of Bones, en weer netjes drie jaar later is er nu Necessary Excess of Violence.

Het is volkomen logisch dat een band die in 1986 in Zweden is opgericht oorspronkelijke old school death metal speelt - zelfs al zitten er nog maar twee originele leden in de band. Het zagende gitaargeluid in het kader van HM-2 pedaal-mishandeling, de groovende ritmes en tempo's, melodieuze accenten, en zwaar-bulderende vocalen; check, dubbelcheck, allemaal aanwezig. Of zoals Peppie en Kokkie gezongen zouden kunnen hebben: toet toet boing boing hakken en zagen, want dat lijkt me toch wel het motto van deze plaat.

Albumopener The Stellar Circle gooit meteen de knuppel in het hoenderhok met klassieke deathrash-riffs die niet misstaan zouden hebben op een oud Slayer-album. Daarnaast laat het lange middenstuk ruimte voor trager en midtempo gebulder, om de snelheid en agressie enigszins in te dammen. Boosheid lijkt hier alom vertegenwoordigd, de atmosfeer is grimmig en aardedonker, zo zeer zelfs dat je voorzichtige zwartgeblakerde blasts kunt herkennen in tracks als The Darkest Part of You en Death Is Near. Net zo goed trouwens als hakkende crust-referenties.

De metal van Sorcery is constant energiek. Een ingezet tempo houdt nooit te lang aan, zodat variatie aanwezig blijft. Van ziedend geweld via groovende passages en midtempo beukwerk tot atmosferische sleepstukken. Necessary Excess of Violence zal zeker geen aardschokken veroorzaken in het extreme metalen landschap, maar luistert - voor de liefhebber dan toch - verdomd lekker weg. Geen tijdverspilling, geen noodzakelijk overtollig geweld, maar degelijke old school death die trouw blijft aan de oorspronkelijke sound.

Paul Johansson - Guitars

Ola Malmström - Vocals

John Falk - Bass

Johan Wickholm - Guitars

Tommy Holmer - Drums