Loading...

SoulImage - Human Kind Animal Mind

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-07-2019

Tracklist

01. Time
02. Human Kind
03. Blind
04. Break the Silence
05. A Real Good Place
06. Children Of Tomorrow
07. How to Live, How to Hope, How to Die
08. Soma
09. Welcome to Your Own Dirt
10. Charity
11. Animal mind
12. Priority

SoulImage is de Duitse band van Rob E. Soul (eigenlijk Robert Eberl), gevormd in 2006. In 2016 brachten ze hun eerste album The Whole Universe uit, in 2018 gevolgd door EP Blind, waarvan de titeltrack een voorbode was voor SoulImage's tweede langspeler Human Kind Animal Mind. Vijf remixes van hetzelfde nummer die representatief zijn voor het genre dat we hier krijgen voorgeschoteld: een mengeling van elektro, rock, gothic en industrial.

Het elektronische aspect is hier het meest duidelijk aanwezig, al mag ook de gitaar lekker fel van leer trekken. Elektronische rock lijkt me dan ook de meest adequate omschrijving voor deze muziek. Ik moet hierbij nog het meest denken aan de elektro-vorm van gothic of new wave die begin jaren '80 helemaal hot was; denk daarbij aan bands als The Cure of Depeche Mode. SoulImage brengt dan ook lekker in het gehoor liggende, toegankelijke maar toch zeer donkere rockmuziek. Muziek die qua sfeer er voor gemaakt is om heerlijk te zwelgen in je eigen ellende, als soundtrack voor een miserabel bestaan. How to Live, How to Hope, How to Die en Welcome to Your Own Dirt zijn wat dat betreft veelzeggende titels.

Lekker dansbaar zijn nummers als Human Kind en Children Of Tomorrow, waar de nadruk ligt op mechanische beats, en een poging wordt gedaan om wat optimistischer uit de hoek te komen. Laat dat nou net de mindere nummers van het album zijn. Wat mij betreft dan toch. Ik laat me liever meevoeren met het lange, deprimerende Soma, dat bijna doom-achtig aandoet. Het is deze atmosfeer die me wel helemaal aanspreekt; vooral die typische donkere, somberstemmende vocalen doen het hier helemaal!

Ik denk sowieso niet dat Human Kind Animal Mind veel rock- laat staan metal-liefhebbers zal aanspreken. Ik vermoed dat de muziek van SoulImage daar veel te poppy voor is. Ik kan zelf zeker de langzamere, donkere tracks prima waarderen; dat is de muziek uit mijn vroegste jeugd, waar ik als jonge tiener mee ben opgegroeid. Maar het album als geheel is me bij vlagen toch te blij, en te veel gericht op de synthesizers. Al is het gitaarwerk bij vlagen wel erg lekker; daar mag wel iets meer de nadruk op in het vervolg.

Robert Eberl - elektronica, zang

Patty Juasz - gitaren

Torsten Schmalz - bas

Martin Herzinger - drums

Shir-Ran Yinon - viool