Loading...

Spirit Adrift - Enlightened In Eternity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-10-2020

Tracklist

01. Ride Into The Light
02. Astral Levitation
03. Cosmic Conquest
04. Screaming From Beyond
05. Harmony Of The Spheres
06. Battle High
07. Stronger Than Your Pain
08. Reunited In The Void

Spirit Adrift doet z'n naam eer aan, en blijft doorgaan. Met Enlightened In Eternity heeft Nathan Garrett, samen met drummer Marcus Bryant, weer een monument gecreëerd voor de tijdloosheid van heavy metal. En hoewel het nieuwe album voortbouwt op de aanzienlijke basis die door eerdere albums is gelegd, onderscheidt het zich ook op formidabele nieuwe manieren, waardoor het bereik van wat Spirit Adrift kan zijn, wordt vergroot.

Wat Spirit Adrift onder de knie heeft, waar anderen hebben gefaald, is het vermogen om de kracht van het metalverleden op te roepen, of het nu de jaren '70, '80 of zelfs de jaren '90 zijn, zonder ooit een terugval of 'retro' te voelen. Spirit Adrift vertegenwoordigt dringend de sonische en emotionele tijdgeest van 2020. Enlightened In Eternity verwijst naar dezelfde enorme omvang van de belangrijkste metalplaten van elk tijdperk, maar Nathan Garrett heeft zijn eigen plek veroverd tussen de betere songwriters, door klassieke, zeer vertrouwd klinkende en direct herkenbare nummers neer te pennen.

Vocaal toont Garrett opnieuw een duidelijke evolutie van zijn toch al hoge vaardigheid met meer stijgende ziel en grommend gif dat in zijn klassieke metalen vorm wordt geïnjecteerd. De prachtige gitaarlijnen, melodieën, harmonieën en onderscheidende, zware riffs profiteren van een tijdloze productiekwaliteit. Drummer Marcus Bryant heeft zijn spel naar een nieuw niveau van intensiteit en smaakvolle subtiliteit getild. Of het nu gaat om de steeds groter wordende catalogus van sterke albums en nummers of aansprekende live optredens, de aanwezigheid van Spirit Adrift in het huidige maar traditionele heavy metal-landschap valt niet meer te ontkennen. En hoewel Enlightened In Eternity al het vierde album is van deze band, lijkt Spirit Adrift nog maar net begonnen.

Vooral de namen van Dio en Black Sabbath in diens tijdperk komen vrijwel constant bovendrijven. Aangezien het niveau van zowel composities als uitvoering uitermate degelijk is, heb je mij dan al direct binnen. Wie bijvoorbeeld tijdens Astral Levitation niet aan Heaven And Hell moet denken heeft een serieus stuk muzikale opvoeding gemist; al gaat het nummer in de tweede helft wel degelijk richting de NWOBHM. Op dat snijvlak bevindt zich dus consequent de muziek van Spirit Adrift. Ook afsluiter Reunited In The Void zou zo uit de Dio-jaren van Black Sabbath afkomstig kunnen zijn.

Nu wil ik Spirit Adrift absoluut niet wegzetten als plagiator of kloon, maar de vergelijking is meer dan evident. En laat nou net mijn old school metal-hartje sneller gaan kloppen van juist dit soort muziek. Klassiek, heavy, verre van lichtvoetig, maar toch zo catchy als de neten. Ik had nog nooit van Spirit Adrift gehoord - helaas zeg ik inmiddels - maar ik verklaar mezelf naar aanleiding van Enlightened In Eternity tot fan!

Nate Garrett - Guitars, Bass, Keyboards, Vocals

Marcus Bryant - Drums