Loading...

SpiritWorld - Pagan Rhythms

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-11-2021

Tracklist

01. Pagan Rhythms
02. The Bringer Of Light
03. Unholy Passages
04. Night Terrors
05. The Demon Storm
06. Armageddon Honkytonk & Saloon
07. Godless
08. Comancheria
09. Ritual Human Sacrifice

SpiritWorld is het geesteskind van Stu Brundy, die verantwoordelijk is voor alle muziek en teksten van deze Amerikaanse band. Als ik het goed begrepen heb is deze Stu (ik heb eigenlijk geen idee van de rest van de bandbezetting, die hieronder staat is onder voorbehoud) een zogenaamde Native American, wat we vroeger een Indiaan noemden. Het verklaart wat mij betreft in elk geval de titel van het debuutalbum Pagan Rhythms, want hoe meer aards en heidens kan het worden? Overigens werd het album al in juli 2020 in eigen beheer uitgebracht, inmiddels is de band opgepikt door Century Media, dat deze maand voorziet in een nieuwe release.

In muzikaal opzicht vertalen de 'heidense ritmes' zich in een dampende, opgefokte mix van thrash metal en hardcore, ook wel crossover genaamd. Maar dan wel een hedendaagse versie, bomvol moddervette grooves en break(down)s. Slayer-riffs (Godless!) vermengd met opzwepende ritmes en woedend uitgespuwde vocalen, zoiets. Kracht bijgezet door authentiek klinkende audiofragmenten en samples levert dit een stevig borrelend goedje op. Ik vind die geluidsfragmenten echt een meerwaarde voor de sterk neergezette atmosfeer.

Dat hoeft zeker niet per se constant vol gas, juist in het middentempo klinkt de muziek van SpiritWorld lekker dreigend. Okay, origineel klinkt het allemaal niet, maar verdomme, wat stampt dit lekker weg! Van de ene kant vind ik het jammer dat de riffs vrijwel constant doen denken aan Slayer - het zijn ook wel lekker in het gehoor liggende riffs! - maar anderzijds zijn er in de leads en solo's ook genoeg aanknopingspunten voor een eigen insteek. Met name het gitaarwerk doet daardoor wel enigszins jaren '80 / '90 aan, terwijl de verdere muzikale invulling een stuk eigentijdser overkomt. Overigens vind ik de muziek ook wel wat weg hebben van Power Trip.

Met Pagan Rhythms pakt SpiritWorld behoorlijk goed, en stevig, uit. Ik vind het te gemakkelijk om dit weg te zetten als standaard hardcore of crossover, daarvoor gebeurt er simpelweg te veel, en heeft deze band absoluut een sterke overtuigingskracht. Het is vooral de sfeer die me aanspreekt, en hoewel ik me niet in de teksten verdiept heb, klinkt dit album echt alsof de band een (goed) verhaal te vertellen heeft. Dat is al een kracht op zich. Hou je van straffe hardcore met volvette grooves en spetterend metal-gitaarwerk, dan zou ik dit album zeker een kans geven.

Stu 'Folsom' Brundy - vocals

Matt Schrum - guitar

Randy Moore - guitar

Justin Fornof - bass

Nick Brundy - noise, samples

Preston Harper - drums