Loading...

Stained Blood - Nyctosphere

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-04-2019

Tracklist

01. Avfall
02. Century To Suffer
03. The Lightless Walk
04. Shrines Of Loss
05. Winterflesh
06. Drowned

Stained Blood is een Spaanse (zelf zullen ze misschien zeggen Catalaanse) metalband die is opgericht in 2005. Tot nu toe werden twee albums uitgebracht: One Last Warning in 2013 en Hadal in 2015. De pauze van vier jaar tussen het voorgaande en het nieuwe album Nyctosphere zorgt er voor dat het muzikale verleden van Stained Blood niet zo heel relevant is.

Er zijn op het eerste gezicht namelijk meer verschillen dan overeenkomsten op te merken; dat geldt dan zowel de bandbezetting als de muzikale insteek. Voorheen stond de band te boek als melodeath/metalcore/deathcore band, maar daar heeft de huidige muzikale koers nauwelijks nog mee van doen. Die zou ik eerder omschrijven als melodieuze, atmosferische black metal. Mocht je de muziek van deze band al (denken te) kennen, dan zal dit behoorlijk verrassend overkomen. Voor mij is het de kennismaking, en een zeer aangename, zo zal al snel blijken.

Nyctosphere laat zes redelijk lange composities horen (met een gezamenlijke speelduur van 48 minuten) die uit hun voegen barsten van spetterend en razendsnel drumwerk, vingervlugge snerpende riffs, sfeervolle melodieuze gitaarleads en lekker laag grommende vocalen. Maar bovenal drijft de muziek op een heerlijk onderaards duistere sfeer, die wordt aangedikt door middel van atmosferische intro's en intermezzo's. Ook op momenten dat even wat gas wordt terug genomen (dat is op zich niet eens zo heel vaak) klinkt de muziek direct enorm dreigend. Regelmatig worden ook toetsen ingezet om de sfeer nog eens extra goed neer te zetten. Daarnaast lopen ook alle tracks naadloos in elkaar over, om de samenhang, en daarmee ook sfeer en thematiek, te benadrukken.

Echte favorieten heb ik niet, al steken The Lightless Walk, Winterflesh (met wat dissonante post-invloeden) en de majestueuze afsluiter Drowned er net een tikje bovenuit. Wat me vooral zo aanspreekt is de onheilspellende sfeer die zo in de muziek verweven zit. Gezien de snelheid zitten de nummers strak in elkaar; overall klinkt de muziek eerlijk en lekker naturel. De spervuur aan blasts en riffs wordt niet overdreven, er worden op de juiste momenten breaks en tempowisselingen ingezet om geboeid te blijven luisteren. Juist het album als geheel maakt het zo smakelijk.

Ik laat mij graag verrassen door onbekende of obscure bands, Stained Blood blijkt er zo eentje. Ik denk dat liefhebbers van het genre met Nyctosphere er een interessant album bij hebben!

Raul Urios - Bass

Salvador d'Horta - Drums

Miquel Pedragosa - Guitars

David Rodriguez - Guitars

Narcis Boter - Vocals