Loading...

Sturp - Celebrate The Decade (NT)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-06-2024

Tracklist

01. Solidify
02. Substantial Eats
03. The Extruder
04. Bottomed Out
05. Closing Down

wie jarig is, trakteert!

Met opnieuw excuses aan de maker dat het weer veel te lang geduurd heeft, ga ik uiteraard alsnog al mijn aandacht geven aan de meest recente release van Sturp. Deze keer geheel toepasselijk gestoken in prachtig, feestelijk tompoes-roze, mag de EP Celebrate The Decade (NT) niet onopgemerkt blijven.

Celebrate The Decade is precies wat de titel belooft. Sturp bestaat tien jaar, en dat mag gevierd worden. En geheel in de eigenwijze stijl van Sturp niet de luie gedachte van een best-of-plaat, maar vers werk. Voor elk verschenen album een nieuw nummer in de stijl van dat album. Samen met een splinternieuw nummer krijgen we dus een EP voorgeschoteld met precies vijf tracks, voor de viering van tien jaar Sturp - okay, die logica vat ik even niet....

Solidify refereert aan het debuutalbum van Sturp, het enige dat ik nog niet kende. Dat maakt verder niet uit, want de door distortion gestuurde lompe instrumentale herrie is uit duizenden herkenbaar. Opgesierd met een soort van melodieuze toplaag is dit precies de muzikale modder zoals ik die van Sturp ken. In Substantial Eats herken ik onmiddellijk de ritmiek en logheid van Fumination Of Grain, destijds mijn kennismaking met Sturp. Ja, deze Primus-achtige gekte ligt mij wel.

Het wat langere The Extruder is een behoorlijk uitgekiende compositie, die nadrukkelijk meer met dynamiek speelt. Hier is naast het geweld van vervormingen ook de banjo duidelijk hoorbaar. In dit nummer gebeurt sowieso te veel om hier even kort te bespreken, mocht je een goed beeld van de muzikale gekte van Sturp willen krijgen, dan is dit echt een heel goed voorbeeld.

Daarna zet Bottomed Out weer volop in op een sterke ritmiek, zodat dit nummer weer goed te volgen is. Nou ja, voor zover mogelijk dan, in het Sturp-universum. De gitaar-uitspattingen vieren hier hoogtij, dat is even serieus voer voor de combinatie oren en hersenen, maar vanwege de goed volgbare logge basis gaat dit me best af. Afsluiter Closing Down doet mij een beetje denken aan een wat Midden-Oosters ritme, lekker afwijkend. Verder ga ik er niet te veel over zeggen, want dit nummer kun je hieronder zelf beluisteren. Laat je verrassen zou ik zeggen.

Als laatste ga ik eindigen zoals ook voorgaande reviews van Sturp-werk: Daan, opnieuw en oprecht bedankt voor de uitdaging!

Daan van Eijndhoven - gitaar, drums, banjo