Loading...

Sturp - Deny All Knowledge

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-07-2023

Tracklist

01. Windsock
02. Means Of Propulsion
03. Potting Shed Pickle
04. Palletized
05. Small Window Of Opportunity
06. Autumnal Migration
07. Joined At The Hip
08. Back On The Drink
09. Desperate Measures
10. Drain Declogger
11. Scrapheap
12. Sand Bag Area
13. Grind To A Halt

Voor ik ga beginnen om iets zinnigs proberen te vertellen over Sturp's vierde album Deny All Knowledge, vind ik dat ik eerst mijn nederige excuses moet aanbieden aan de maker, simpelweg vanwege het gegeven dat ik de CD heb laten ondersneeuwen in de zee van releases die de WingsOfDeath-burelen teistert. Natuurlijk had het - deze keer gele - artwork / promo-pakket direct moeten opvallen, toch is deze iets te ver onderin de stapel beland.

Goed, twee voorgaande albums van Sturp besprak ik al eens, mocht je enigszins voorbereid aan album nummer vier willen beginnen kun je hier een en ander over dit project terugvinden. Voorstellen ga ik dan ook niet meer doen, ik houd het wat dat betreft bij de beschrijving die de maker zelf aan zijn muziek geeft: instrumentale lompe herrie met een twist!

Ik weet inmiddels dat ik de muzikale gekte van Sturp prima kan hebben. Opener Windscock zet meteen de toon met een snoeiharde groove vol effecten, een dreunende basis, en een speelse gitaar die melodie aan het geheel geeft. En als dan ook de banjo nadrukkelijk mee gaat doen (Means Of Propulsion) dan is het feest helemaal compleet. Ik heb eerder ongetwijfeld de naam Primus laten vallen als vergelijking, daar moet ik bij dit nummer wel heel erg aan denken. Vooral de vrolijk-speelse elementen over de basis van een feitelijk snoeiharde beat vind ik nog altijd te gek. Luister in dat kader ook eens naar het bar-pianodeuntje Back On The Drink.

Naast de basis-instrumenten is distortion een heel belangrijk element op dit album (Potting Shed Pickle, Palletized, enzovoort), daar ontkomt zelfs de banjo niet aan. En de ene keer kan een liedje heel klein zijn of intieme fragmenten bevatten (Small Window Of Opportunity, Joined At The Hip, Scrapheap) terwijl een ander uit de voegen barst van stampende beats en - opnieuw - die over the top vervorming. Zo doet Drain Declogger heel industrial aan, met name vanwege de staccato percussie en beats; en is dit nummer werkelijk kneiterhard (inclusief snerpende gitaarleads).

Hoewel aan onderlinge variatie in eerste instantie weinig gebrek lijkt, zijn er toch herhalende patronen waarneembaar wanneer je de diverse albums van Sturp naast elkaar legt. Veel composities zijn gebaseerd op vergelijkbare basis-ideeën, waarbij het de muzikale / instrumentale uitvoering / invulling is die het verschil maakt. Daarnaast weet Sturp heel goed met dynamiek om te gaan, zodat ingetogen stukjes en hardere tracks elkaar op perfecte wijze afwisselen (zoals bijvoorbeeld het laatste trio tracks van het album bij uitstek lijkt te bewijzen).

Dat deze muziek me meer dan ooit aan de muziek van Les Claypool doet denken (inderdaad, die combinatie van basgitaar en banjo) vind ik gelukkig nergens storend. Het doet me bij vlagen wel afvragen wat voor zangstem hier bij zou kunnen passen, en of dat aspect een meerwaarde zou kunnen toevoegen.

Hoe dan ook heb ik mij opnieuw op aangename wijze door Sturp laten meevoeren in diens muzikale gekte. Dus, Daan, opnieuw en oprecht bedankt voor de uitdaging!

Nog 4 jaar, 7 maanden en 4 dagen ....

Daan van Eijndhoven - gitaar, bas, drums, banjo