Loading...

Sturp - Extensive Alpine Terrain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-04-2019

Tracklist

01. Precipitation
02. Heatable Insoles
03. Kept Duplicate
04. Easy Meal Ideas
05. Surplus To Requirements
06. Canned Items
07. Curb Crawling
08. Downsizers
09. Cope With Confinement
10. Chocolate Enrober
11. Decisive Issues
12. Chair Based Movements
13. Grounds Unfit
14. Breeding Cycle Completed
15. Holiday Rap

Genieten lukt regelmatig prima, maar ook frustratie en onbegrip steken zo af en toe de kop op. Intrigerend en nieuwsgierig makend is het dus zeker. Ik vraag me in alle ernst af in wat voor gemoedstoestand Daan van Eijndhoven verkeerde toen hij deze waanzin bij elkaar bedacht.

Daan van Eijndhoven wist me zo'n drie jaar geleden zeer aangenaam te verrassen met zijn tweede Sturp-album Fumigation Of Grain. De wisselwerking tussen een zeer eigen kijk op musiceren en de kunst om dat ook uit te voeren leverde mijns inziens nog best spannende hoorspelen op, die ik op z'n tijd absoluut kon waarderen. Al zullen ook de hierboven genoemde onbegrip en frustratie ongetwijfeld weer de kop op gaan steken bij het beluisteren van de opvolger.

Die lat was dus al best hoog gelegd, zie dat maar eens minimaal te evenaren. Natuurlijk gaat de betreffende muzikant die uitdaging aan, en dus is er dat vervolg: Extensive Alpine Terrain. Daarmee heeft Daan wat mij betreft voor de best passende oplossing voor het benaderen van die hoog-gelegde lat gekozen. Want uiteraard is het zinloos om te proberen een dergelijk product te verbeteren; dus heeft hij gekozen voor een iets andere insteek.

Waarbij de muzikale basis eigenlijk gewoon hetzelfde is gebleven: gitaar, banjo, drums. Het enige verschil is dat die gitaar een andere is geworden: de achtsnarige elektrische heeft plaatsgemaakt voor een achtsnarige akoestische! En als je net als ik dan meteen denkt: "oei, akoestische gitaar deze keer", zal uiteindelijk blijken dat dat dus helemaal niet zo veel verschil maakt: aan de muzikale gekte van van Eijndhoven wordt niet getornd. Bovendien komt de muziek nog altijd verrassend heavy uit de hoek, mede dankzij verrukkelijke effecten en vervormingen.

Opnieuw worden we getrakteerd op een fiks aantal (vijftien deze keer) korte, compacte composities. Deze stuk voor stuk bespreken heeft dan ook niet heel veel zin. Ik volsta met de constatering dat er onderling verrassend veel afwisseling te horen is, hetgeen je mogelijk niet verwacht met deze 'karige' muzikale invulling. Ook zie ik geen heil in pogingen om de muziek van Sturp te gaan omschrijven. Ik zou zeggen: ontdek het lekker zelf, dat is echt het beste.

Uitdagend en verrassend van begin tot eind is deze keer mijn conclusie. Het lijkt wat zwak dat ik niet dieper op de materie in ga, maar ik kan simpelweg niet in woorden vatten wat ik hier hoor. Daarnaast zou dat in mijn beleving alleen maar afbreuk doen aan mijn waardering voor deze muziek, en diens maker. De beste hint die ik kan geven is deze: vind je bands als Primus, Melvins of Mr. Bungle al raar, laat Sturp dan vooral links liggen. Okay, nog een hint: hoe kun je een instrumentale plaat afsluiten met een rapnummer? Tegenstrijdig of wat? Maar echt: dit wil je niet missen! Daan, opnieuw en oprecht bedankt voor de uitdaging!

Daan van Eijndhoven - gitaar, banjo, drums