Loading...

Stygian Crown - Funeral For A King

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-06-2024

Tracklist

01. Funeral for a King
02. Bushido
03. Scourge of the Seven Hills
04. Let Thy Snares Be Planted
05. The Bargain
06. Where the Candle Always Burns
07. Blood Red Eyes
08. Beauty and Terror
09. Strait of Messina

Stygian Crown werd in 2018 opgericht door voormalig Morgion en huidige Gravehill-drummer Rhett Davis, die zijn Gravehill-bandleden Nelson Miranda (gitaar) en Jason Thomas (bas) vroeg om de band te helpen lanceren. Morbid Eclipse-gitarist Andy Hicks was de volgende om zich bij aan te sluiten, en met de hulp van haar oude vriend Bob Kassing werd de klassiek geschoolde zangeres Melissa Pinion ontdekt nadat Kassing (die inmiddels helaas is overleden) haar aan Davis heeft voorgesteld. Kort daarna ontdekte Davis' vrouw een YouTube-video waarin ze een cover zong van Iron Maiden's Hallowed Be Thy Name, waardoor ze perfect bij de band zou passen.

Candlemass gemixt met Bolt Thrower, en dan ook nog met een zangeres. Dat zou kort door de bocht de omschrijving kunnen zijn van waar de Amerikaanse doom metalband Stygian Crown voor staat. Overigens hebben ze dat zelf bedacht, want ze noemen hun muziek Candlethrower: een geheel eigen combinatie van doom en death metal, aangevuld met klassiek geschoolde zang. Op hun gelijknamige debuutalbum (voor mij echt een heerlijke kennismaking in 2020!) bood Stygian Crown iets dat maar weinig bands in hun arsenaal hebben: een album gestemd in B, met een 26 inch basdrum, en een zangeres die geen auto-tune nodig heeft. Inmiddels heeft Stygian Crown hun tweede langspeler uit: Funeral For A King.

Het eindresultaat profiteert van de bijdragen van alle bandleden. Het tijdrovende proces hield in dat de band vroege songwriting-ideeën opgooide of ze helemaal herschreef. Zo werd de logge stamper The Bargain pas na de derde herziening uiteindelijk op tape uitgebracht, terwijl het opvallend ingetogen Blood Red Eyes oorspronkelijk een volledige bandcompositie was, maar uiteindelijk werd teruggeschroefd om 'slechts' zang, piano en viool op te nemen. De rol van Pinion mag zeker niet worden onderschat: Terwijl ze zich op haar gemak voelde op het titelloze debuut, heeft ze hier de leiding over nummers die ongegeneerd zwaar zijn en vol dynamiek.

De teksten op Funeral For A King behandelen een terugkerend thema voor Stygian Crown: de aard van monsters en hoe ze worden gedefinieerd, een geheel eigen kijk op de min of meer klassieke mythologische thema's. Deze past natuurlijk perfect bij de voorliefde van de bandleden voor klassieke metal.

De schoonheid van Funeral For A King ligt voor mij voornamelijk in de benadering van authentieke doom, en het vakmanschap van het liedjes schrijven in deze stijl. Stroperig, log, zwaar, maar tegelijk ook melodieus en pakkend. Epiek in optima forma, een voor mij zeer aangename atmosfeer. Met zang en toetsen als extra blikvangers, en tegenwicht voor de verder lompe muziek. Prachtig!

Melissa Pinion - Vocals, Keyboards

Nelson Tomas Miranda - Guitar

Eric Bryan - Bass

Andy Hicks - Guitar

Rhett A. Davis - Drums