Loading...

Sum Of R - Orga

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2017

Tracklist

01. Please Ring The Bells
02. Overgrown
03. We Have To Mark This Entrance
04. Light & Dust
05. Cobalt Powder
06. Hypnotic State
07. After The Passing Of Risk
08. Desmonema Annasethe
09. To Deny Responsibility Is To Perpetuate A Lie
10. Let Us Begin With What We Do Not Want To Be
11. One After The Other
12. Liebezeit (bonus)
13. Slip Away (bonus)

Sum Of R is een duo afkomstig uit Zwitserland, dat ik nog niet kende. Dat blijkt achteraf ook niet zo vreemd, het duo - onder aanvoering van multi-instrumentalist Reto Mäder - musiceert nou niet bepaald volgens gangbare structuren. Orga is het vierde album van de Zwitsers, maar dus mijn kennismaking.

De muziek van Sum Of R heeft wat mij betreft een rustgevend karakter, is hypnotiserend, en dankzij het orgel klinkt de muziek bij vlagen zelfs een beetje kerkelijk. De nummers trekken in een enorm traag tempo voorbij, zijn op wat effecten na volledig instrumentaal, en zijn zonder uitzondering opgebouwd in laagjes. In de basis bestaat die uit lome percussie dan wel slagwerk, spaarzame trage gitaaraanslagen en laagjes synthesizers. Qua stijl kom ik op een mengeling van ambient en drone; met soms een neiging naar funeral doom, maar dan zonder het zware gitaarwerk. De sfeer is wel navenant duister.

Opvallend voor deze stijl van musiceren vind ik de toch korte en compacte composities, waar je eerder lange, uitwaaierende nummers zou verwachten. Ook op eerdere albums vinden we slechts spaarzaam een compositie van een minuut of tien als uitzondering. Het album als geheel is wel een hele zit, en klokt - inclusief twee bonustracks - ruim boven de 70 minuten.

Orga is dus best onconventioneel, met aparte songstructuren, die even de tijd vergen om in te dalen. Zeker vanwege de lange speelduur is een complete luisterbeurt best intens. Muziek en vooral sfeer spreken me evengoed behoorlijk aan; in de juiste stemming kan ik hier zeker van genieten, en is het heerlijk om je gedachten los te laten en mee te laten voeren met de serene en toch duistere klanken. Liefhebbers die zich aangesproken voelen door de beschreven sfeer en muzikale invulling zullen zich zeker vermaken!

Reto Mäder - gitaren, bas, synthesizers

Fabio Costa - drums, percussie, synthesizers