Loading...

Sun Below - Sun Below

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-11-2021

Tracklist

01. Chronwall Neanderthal
02. Holy Drifter
03. Shiva Sativa
04. Green Visions
05. Bong Psalm
06. Kinetic Kief
07. Doom Stick
08. Twin Worlds
09. Solar Burnout

Ik maakte in 2019 kennis met de Canadese psychedelische stoner / doom / heavy rock-band Sun Below, middels hun derde EP Black Volume III. De band bestond toen nog maar net, en bracht in hoog tempo de drie EP's uit. Twee jaar later kondigt de band z'n debuut-langspeler aan: het zelfgetitelde Sun Below. Natuurlijk was ik daar benieuwd naar.

De muziek die dit trio laat horen is grofweg een mix van heavy rock, stoner, doom en sludge. Fuzz, zware grooves en lompe riffs maken overduidelijk de dienst uit, ook nog aangevuld met een prettige dosis psychedelica. Grappig genoeg noemen ze hun muziek zelf sativa rock, verwijzend naar de cannabis-soort. Dan weten wij natuurlijk wel wat naast muziek maken nog meer een hobby zou kunnen zijn van de bandleden. Kijk de songtitels er maar op na, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Toch ben ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld in Sun Below. Het album telt negen titels, en een speelduur van zo'n 71 minuten. Echter ken ik vier nummers al van de voorgaande EP's - Holy Drifter en Shiva Sativa van Volume II, en Green Visions en de heerlijke afsluiter Solar Burnout van Volume III, zodat slechts de helft van dit album nieuw voor mij is. Ik vraag me eerlijk gezegd wel af waarom voor deze aanpak gekozen is. Ik schreef eerder al: "Wat mij betreft had Black Volume I tot en met III direct als een compleet album mogen worden uitgebracht". Dat heeft Sun Below nu al voor de helft uitgevoerd.

Maar goed. Op zichzelf beoordeeld vind ik Sun Below hoe dan ook een heerlijk album. Ik vind de lompe, zware muziek van Sun Below echt heerlijk weg luisteren. Traag, log en meeslepend, voorzien van spaarzame, ijle (van effecten voorziene) vocalen is dit van die typische psychedelische fuzz waarop het heerlijk trippen is. Van muzikale voorbeelden als Sleep en Red Fang werden al nummers gecoverd, de schatplichtigheid aan met name Black Sabbath en Electric Wizzard, maar ook een beetje Conan, druipt er aan alle kanten vanaf, maar stoort me geenszins.

Regelmatig horen we een jam-achtig karakter (Twin Worlds) dat de authenticiteit - en daarmee wat mij betreft ook de geloofwaardigheid - absoluut ten goede komt. Fuzzende stoner, hallucinerende effecten en bedwelmende klanken, wat wil je nou nog meer!? De liefhebber heeft z'n bong al te voorschijn gehaald en laat zich meevoeren door de bezwerende muziek. Sun Below mag als album dan deels een herhalingsoefening zijn, ik vind dit toch echt verrukkelijke muziek!

Jason Craig - Vocals, Guitars

Garrison Thordarson - Bass, Vocals

Will Adams - Drums, Vocals