Loading...

Temple Of The Fuzz Witch - Red Tide

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-12-2020

Tracklist

01. Baphomet
02. Cherenkov Light
03. The Others
04. Dead’s Desire
05. Cimmerian
06. Agony
07. Ungoliant

Van Temple Of The Fuzz Witch - niet echt een lekker bekkende bandnaam - had ik nog nooit gehoord. Deze Amerikaanse band bestaat ook pas sinds 2017, maar is met Red Tide toch al weer toe aan de tweede langspeler. Het zelfgetitelde debuutalbum ken ik dus niet; ik heb geen idee of deze tweede plaat een goed instapmoment is.

De kennismaking bevalt me in elk geval prima. Temple Of The Fuzz Witch speelt heerlijke slome stoner met een doom-insteek. Denk daarbij eerder aan Black Sabbath dan aan Electric Wizard. Waarbij natuurlijk het element fuzz onmisbaar is, anders zou de bandnaam nergens op slaan. Ook hoor ik nog wel wat andere herkenningspunten terug.

Na de lome en behoorlijk melodieuze opener Baphomet - de cleane zang doet het hier erg goed wat mij betreft - is het de beurt aan het wat ruiger ingezette Cherenkov Light waarmee de band mij goed bij de edele delen weet te grijpen. Qua muzikale insteek moet ik wel heel erg aan Led Zeppelin's Dazed And Confused denken, de zweverige atmosfeer doet er dan nog een schepje boven op. Ik vind dit echt een heel vet nummer, dat vooral dankzij de slepend-groovende aanpak behoorlijk pakkend is.

Gaandeweg het album krijg ik wel het gevoel dat het Detroitse trio vrij weinig afwisseling biedt. De nummers duren zo'n zes, zeven minuten, en zeuren en dreinen lekker door. Het hoofd zit plichtmatig mee te schudden, en blijft dat doen op deze vertrouwde klanken. De opvallendste fragmenten die me even doen opveren zijn bijvoorbeeld de Sabbathiaanse versnelling in The Others, en de sterke opbouw van het langere Cimmerian. Vooral dat nummer laat een goede, duidelijke dynamiek horen. Ook afsluiter Ungoliant heeft z'n momenten, zodat er onder de streep toch genoeg te genieten valt.

Al met al blijkt Temple Of The Fuzz niet die band die de stonerdoom naar nieuwe inzichten brengt. Plichtmatig in de invulling, maar atmosferisch sterk kan ik goed naar Red Tide luisteren. De oude Black Sabbath vertaalt naar het nu, dat komt best in de buurt in mijn beleving. Check even een korte live-impressie hieronder:

Noah Bruner - Zang, gitaar

Angel Morrison - Bas

Neal Morrison - Drums