Loading...

Temple Of Void - The First Ten Years

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2024

Tracklist

01. Ravenous Eyes in the Distance
02. Harvest of Flesh
03. Voidmind
04. Perfection of the Hideous
05. Ceremorphosis
06. Os Abysmi Vel Daath [Celtic Frost cover]
07. Beyond the Ultimate
08. Exanimate Gaze
09. Bargain in Death
10. Ward of Crom
11. Rot in Solitude

The First Ten Years van Temple Of Void is een hele leuke compilatie van deze Amerikaanse doom / death metalband, en betreft een overzicht van hun niet-albumtracks uit de jaren 2013 tot en met 2023. Bijna 70 minuten verdeeld over elf tracks (inclusief een 'latere' Celtic Frost-cover) met bijpassend artwork van de befaamde kunstenaar Toderico. En eerlijk is eerlijk: mijn kennismaking met deze band.

Gelukkig zijn compilatie-releases niet altijd zinloze overzichten. Temple Of Void heeft altijd evenveel zorg en aandacht besteed aan hun tracks, of ze nou wel of niet op een album zouden verschijnen. Het is niet altijd aan een band zelf of hun opgenomen nummers op een daarvoor bedoeld album zal verschijnen, dus sommige opgenomen tracks zouden zomaar tot persoonlijke favorieten van de band kunnen behoren. Temple Of Void schrijft geen restjes!

Los van de insteek van de band voor deze compilatie: hun loodzware doom-death spreekt me enorm aan. Meer dan een uur lang slepen de meest duistere plaatjes aan de luisteraar voorbij. Slepen ja, want veel tempo zit er niet in de slopende death metal. Een nummer als Harvest Of Flesh houdt me met z'n dreinende tempo als in trance aan de speakers gekluisterd. Daarna is Voidmind lichtelijk avontuurlijker, maar het blijkt me al snel dat de variatie binnen de muziek van Temple Of Void in subtiliteiten gevonden moet worden.

Niet de (mij tegenvallende, want fan) Celtic Frost cover op dit album is veelzeggend voor de muzikale insteek van de band, maar wat mij betreft steelt de langste track Bargain In Death de show. Veel slopender en bruter wordt het niet; de nekspieren schieten hier automatisch van in de headbangstand. Dat is namelijk precies wat deze muziek bereikt: zeker de liefhebber van de oude doom-school gaat hier helemaal op los! Geen avontuurlijke muziek, wel verdomd lekker!

Jason Pearce - Drums

Alex Awn - Guitars

Mike Erdody - Vocals