Loading...

The Dues - Ghosts Of The Past

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2019

Tracklist

01. Ghosts Of The Past
02. Something For My Mind
03. Sails Of Misery
04. Under The Sea
05. Love
06. Elements Of Doubt
07. Somewhere
08. La Realidad
09. Ley Lines

The Dues is afkomstig uit Winterthur, Zwitserland, en is een klassiek powertrio. Heel basic: een gitaar, basgitaar, drums en zang; niks meer, niks minder. Ghosts Of The Pasts - het zal een goed gekozen albumtitel blijken - is hun derde album.

De muziek van het Zwitserse drietal laat een opzwepend mengelmoesje horen van rock 'n' roll, blues- en heavy rock, en bevat wat lichte psychedelische invloeden. Vooral jaren '70 inderdaad, raakvlakken zijn er dan ook met bands als Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin; in elk geval bands die duistere rock vermengen met harde blues. Ook hoor ik er heel af en toe wel wat Santana (in de swingende ritmes - het Spaanstalige La Realidad hint wel een beetje naar die richting) en uiteraard ook de bluesrock van Cream (het eenvoudige en korte, maar zeer doeltreffende Love) in.

Wat me vooral aanspreekt in deze muziek is dus de wat donkere atmosfeer die de swingende rock meekrijgt. Zo moet ik bij opener en titelnummer Ghosts Of The Past bij vlagen aan Black Sabbath denken; hoewel The Dues zeker geen pure doom speelt. Ook Deep Purple had op hun eerste albums van de jaren '70 van die duistere tracks, die invloed is onmiskenbaar aanwezig. Daarentegen doet Under The Sea met z'n ingetogen begin natuurlijk direct aan Led Zeppelin denken, maar daarna ook weer aan Black Sabbath. Afijn: de gemene deler zal duidelijk zijn.

De muziek heeft verder een wat jam-achtig karakter, klinkt erg spontaan en vooral gedreven. Het geluid komt enorm naturel op me over, echt zoals vroeger. Ik denk dat de lange afsluiter Ley Lines dit gevoel het beste belichaamt. Ik denk dat de liefhebber van ongepolijste en ongekunstelde jaren '70 rock met een lekker donker sfeertje The Dues zeker eens mag checken. Ik mag hier graag naar luisteren!

Pablo Jucker - gitaar, zang

Stefan Huber - basgitaar

Dominik Jucker - drums