Loading...

The End A.D. - Badlands

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-01-2020

Tracklist

01. Addiction
02. Why Won't You Die
03. Be Here Now
04. Junkie Logic
05. Bitch Magnet
06. Enemy Action
07. I Feel Like Death
08. Tundra
09. Alien Face
10. I Wanna Be Alone

The End A.D is een Amerikaanse band die is opgericht in 2014. Een nog redelijk nieuwe band dus, maar wel met muzikanten die al de nodige ervaring hebben opgedaan in de scene rond Philadelphia. In 2017 werd The End A.D. gecompleteerd door zangeres en frontvrouw Ami Friend, en vanaf dat moment ging het snel voor de band. Sindsdien verschenen een EP en een split-bijdrage, eind november 2019 is het dan tijd voor de eerste langspeler: Badlands.

Ik vind de muziek van The End A.D. lastig te categoriseren. Ik zou kunnen volstaan met deze in het hokje hardcore / punk te drukken, maar dat is toch wat te kort door de bocht. In plaats van punkrock zou een term als punk-metal misschien wel passen. Ook zijn er wel sleaze-elementen waar te nemen, net zo goed als hardrock, heavy metal en vuige rock 'n' roll-invloeden, maar ook pure thrash metal.

Smerig is deze muziek bij vlagen absoluut. Vooral de vocalen - hard, rauw, schel, weinig finesse - zijn zeker even wennen, en duwen de muziek nog het meest richting punk. Zeker wanneer het gaspedaal volop wordt open gedraaid horen we lekkere felle metal, weliswaar behoorlijk basic, maar er is prima op te headbangen. Addiction en Why Won't You Die zijn dan ook een goed begin. Ook I Feel Like Death en Alien Face zijn in dat kader prima te doen. Vooral het gitaarwerk (daarbij bij vlagen ook de bas) vind ik wel lekker klinken; de drums daarentegen helaas wat obligaat.

Wanneer echter het tempo wat naar beneden gaat weet de band het niet zo goed meer geloof ik, en verzandt de muziek in redelijk saaie midtempo heavy rock (Junkie Logic, Bitch Magnet, Tundra) waarbij vooral het luide stemgeluid van Ami gaat irriteren. Zij beheerst een enkel trucje behoorlijk goed, en dat is onbeheerst meeschreeuwen met snelle metal, maar zodra er wat meer of anders gevraagd wordt vind ik haar stemgeluid niet meer bij de muziek passen. Afsluiter I Wanna Be Alone (met grappig Raining Blood-begin) is een beetje een vreemd nummer, en klinkt (zeker de eerste helft) nog het meest als een live opgenomen oefensessie of jam. Het springt van de hak op de tak, en klinkt niet echt samenhangend.

En laat dat nou ook precies mijn gevoel zijn bij Badlands als album. Ik weet namelijk niet precies welke kant deze band nou op wil. Een paar van de korte, felle energieke nummers zijn prima te doen voor heavy en thrash metal-liefhebbers, anderzijds vind ik de muziek vaak een te punky uitstraling hebben. Die beide aspecten lijken maar lastig te verenigen, waardoor het album als geheel voor mij geen constant luisterplezier is. Er is nog wel wat werk aan de winkel voor The End A.D. denk ik, om een meer consistent geheel neer te zetten.

Ami Friend - Vocals

Lorin Savadove - Drums

Paul Juestrich - Guitars

Steve Rodgers - Bass