Loading...

The End A.D. - It's All In Your Head

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-12-2021

Tracklist

01. Death Cult
02. Stink
03. Bloodsucker [Deep Purple cover]
04. Head
05. Unnamed - Unloved

The End A.D is een Amerikaanse band die is opgericht in 2014. In 2017 vond de huidige bezetting z'n beslag met de komst van zangeres en frontvrouw Ami Friend. Eind november 2019 was het tijd voor de eerste langspeler Badlands. Deze wordt twee jaar later opgevolgd door een nieuwe EP: It's All In Your Head.

Ik vind de muziek van The End A.D. nog altijd lastig te categoriseren. Ik zou kunnen volstaan met deze in het hokje hardcore / punk te drukken, maar dat is toch wat te kort door de bocht. In plaats van punkrock zou een term als punk-metal misschien wel passen. Ook zijn er wel sleaze-elementen waar te nemen, net zo goed als hardrock, metal en vuige rock 'n' roll-invloeden.

Vergeleken met de langspeler van twee jaar geleden hoor ik in de eerste paar tracks nauwelijks nog (thrash) metal voorbij komen, het geluid is meer richting hardcore geschoven heb ik het idee. Met uitzondering dan van Head, dat wel degelijk old school metal laat horen. Terwijl nog verrassender afsluiter Unnamed - Unloved mijn woorden helemaal logenstraft. Damn, zo blijft The End A.D. toch een band met meerdere gezichten, want deze had ik na de eerste paar tracks echt niet (meer) aan horen komen.

Smerig is deze muziek bij vlagen absoluut. Vooral de vocalen - hard, rauw, schel, weinig finesse - zijn zeker even wennen, en duwen de muziek nog het meest richting punk. Opvallendste track vind ik de Deep Purple cover Bloodsucker (van hun super-album In Rock uit 1970) die ik hier in een punkachtige versie maar matig vind uitgevoerd. Okay, ik ben Deep Purple-liefhebber van de oude stempel, dus misschien bevooroordeeld, maar dit nummer verdient echt beter dan zo afgeraffeld te worden.

Al met al blijft The End A.D. een zeer eigenzinnige band, die maling heeft aan hokjes, en van alles pikt uit diverse rock- en metal-genres om daar een eigen goedje van te brouwen. Eigenlijk zou ik deze bespreking opnieuw moeten gaan schrijven, niet als luisterervaring ter plekke, maar met de kennis achteraf na het horen van de hele EP. Dat ik gekozen heb voor deze vorm tekent het element van verrassing, en daarmee ook de opbouw van deze EP als geheel. Enjoy!

Ami Friend - Vocals

Lorin Savadove - Drums

Paul Juestrich - Guitars

Jim Weiss - Bass