Loading...

The Georgia Thunderbolts - EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-08-2020

Tracklist

01. Looking For An Old Friend
02. So You Wanna Change The World
03. Lend A Hand
04. Spirit Of A Workin' Man
05. Set Me Free

Of het nu aan de oevers van de rivier de Mississippi is of diep in het hart van het Engelse platteland, rock 'n' roll leeft, ademt en brandt aan de rand. Afkomstig uit Rome, Georgia aan de voet van de Appalachen, stijgen The Georgia Thunderbolts op met een brandende kenmerkende stijl doordrenkt van soulvolle zuidelijke swagger, zinderende blues en rauwe rock. In Georgia hoor je Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band en allerlei andere 'southern rock'-grootheden overal, de hele dag door. Het is haast een vanzelfsprekendheid waar The Georgia Thunderbolts graag hun steentje aan bijdragen.

Op deze titelloze EP combineert het kwintet dat zo herkenbare, tijdloze en klassieke geluid met een moderne twist en een hedendaagse aanpak. Met een breed scala aan inspiraties, variërend van zuidelijke gospel en Hank Williams tot Neil Young, Little Feat, Ozzy Osbourne en Lynyryd Skynyrd, heeft de band de harde leerschool betaald van het ruige tourleven, en keken de kunst van gekende en uiteenlopende acts als Black Stone Cherry en The Kentucky Headhunters tot Blackberry Smoke.

De rauwe rock van The Georgia Thunderbolts is doordrenkt van die authentieke sfeer, hetgeen zich vertaalt naar ruige maar pakkende riffs, wild mondharmonica-spel, pulserende drums en een groovende basgitaar. Geen muziek om bij stil te zitten: de voetjes moeten van de vloer, de vuisten in de lucht; en uiteraard moet het bier rijkelijk vloeien! Daar tussendoor zal een moment van bezinning zeker op z'n plaats vallen.

Vanaf het akoestische begin van Looking For An Old Friend, dat een heerlijke opbouw laat horen, via de blues van So You Wanna Change The World tot aan de opzwepende hardrock van Lend A Hand (toch wel mijn favorietje denk ik - mede met dank aan het pakkende refrein) laat de band horen dat ze hun roots hoog in het vaandel dragen. De schatplichtigheid aan genoemde grootheden stoort daarbij geenszins, aangezien de Thunderbolts nadrukkelijk een hedendaagse aanpak voorstaat. Spirit Of A Workin' Man is daar een goed voorbeeld van, en combineert die old school vibe met moderne groove. De tekst benadrukt de afkomst van de band, en de sfeer waarin de mensen in die regio opgroeien; deze zal veel locals absoluut aanspreken.

De zeven minuten durende afsluiter Set Me Free is de spreekwoordelijke slagroom op de taart. Wederom een geslaagde opbouw, uitmondend in een climax die deze EP verdient (hint: heerlijk gitaarspel!). De gevoelige maar toch wat rauwige zang geeft de atmosfeer een stevige meerwaarde, terwijl de opbouw van het nummer zelf subliem in elkaar steekt. Hoewel ouderwets of oubollig gevoelsmatig een eerste reactie kan zijn op deze muziek, raad ik de liefhebber van genoemde bands (met name de invloed van Lynyrd Skynyrd is hoorbaar vind ik) zeker aan om eens naar The Georgia Thunderbolts te gaan luisteren!

'

TJ Lyle - zang

Riley Couzzourt - gitaar

Logan Tolbert - gitaar

Zach Everett - bas, toetsen, zang

Bristol Perry - drums