Loading...

The Offering - Home

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-10-2019

Tracklist

01. Waste Away
02. Lovesick
03. Ultraviolence
04. A Dance With Diana
05. Failure (S.O.S)
06. Hysteria
07. Glory
08. Home
09. Violets [bonus]

Nou heb ik het over het algemeen niet zo op promo-praatjes waarin een label of promotor de nieuwste band in hun stal aanprijst als het beste, meest vernieuwende of bijzondere dat er op dat moment in metal-land te vinden is. Gelukkig is er dan altijd de uitzondering die de regel bevestigt, want Century Media krijgt wat mij betreft helemaal gelijk dat ze The Offering keihard in de markt willen zetten.

Deze band laat zich op hun debuutalbum Home op het eerste gehoor beluisteren als een moderne variant op power metal, maar gaandeweg het album zal blijken dat The Offering zeer uiteenlopende invloeden aan hun nauwelijks te categoriseren metal weet toe te voegen. Thrash, death en klassieke heavy metal liggen misschien voor de hand, maar nu metal en metalcore misschien al iets minder; ook de moderne groove-variant laat deze band niet links liggen. Er gebeurt dan ook veel binnen de diverse nummers (zoals Lovesick bijvoorbeeld) maar altijd met beleid.

Deze opeenstapeling van invloeden wordt door The Offering op kunstige wijze versmolten tot een lekker in het gehoor liggende metal-potpourri, die enorm coherent en logisch klinkt. Juist in de diversiteit ligt de klasse van deze band, waarbij de valkuil van de overdaad die schaadt zorgvuldig vermeden wordt. De ene keer denk je aan System Of A Down (Ultraviolence), de volgende keer aan Slipknot (A Dance With Diana), en zo af en toe ook aan Nevermore of een willekeurige power metalband. Dat zijn echter slechts hints of fragmenten, want The Offering gaat geheel zijn eigen gang en doet niemand na. Als ik iets moet bedenken dat een beetje in de buurt komt, dan kom ik naast genoemde bands tot Avatar, ook zo'n band die zorgvuldig elk etiketje uit de weg gaat. Vooral in het lange, afsluitende titelnummer en bonustrack Violets hoor ik wel vergelijkingen met die band.

Natuurlijk kan zulke afwisselende muziek niet zonder een zanger met een enorm lenige zangstem. Die is hier dan ook te horen. Geen idee waar ze deze Alexander Richichi vandaan hebben geplukt, maar zijn vocale prestaties op Home noem ik niet minder dan fenomenaal. Clean, brullen, grunten, schreeuwen; hij kan het allemaal, en doet de verschillende dingen ook precies op het juiste moment. Juist de afwisselende zang geeft de toch al niet misselijke muziek nog meer energie en dynamiek vind ik. Losse tracks uitlichten is hier overbodig, want het album is gewoon acht keer keihard raak - of negen, wanneer je de beschikking hebt over bonustrack Violets.

Ondanks dat af en toe de gedachten gaan naar een 'klinkt als' is The Offering een volledig authentieke band. Hun visie op de versmelting - of misschien beter gezegd het negeren - van bestaande metalen subgenres levert een geheel eigen geluid op. Er zijn niet heel veel bands die het lef en de vaardigheden hebben om op deze wijze te componeren en musiceren. De muziek is tegelijkertijd zowel kneiterhard als pakkend; de schijnbare chaos wordt door een uitgekiende productie strak geregisseerd neergezet. Home is zeker een van de verrassingen van 2019!

Alexander Richichi - Zang

Nishad George - Gitaar

Spencer Metela - Bas

Steve Finn - Drums