Loading...

The Shiva Hypothesis - Ouroboros Stirs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-08-2018

Tracklist

01. Enkindling
02. Ananda Tandava
03. Caduceus
04. Praedormitium
05. Build Your Cities on the Slopes of Mount Vesuvius
06. Maze of Delusion
07. Carrying off the Effigy
08. With Spirits Adrift

"Kom maar op met dat album" schreef ik begin 2016 als laatste regel in mijn bespiegelingen over de titelloze demo/promo van The Shiva Hypothesis. Sindsdien verscheen geen nieuw werk meer, al trad de band wel regelmatig op. Ik was de band dan ook al weer een beetje uit het oog aan het verliezen, toen ik er via via achter kwam dat het Twentse gezelschap in het voorjaar van 2018 met een nieuw album zou komen. Met als titel Ouroboros Stirs is deze dan op 18 mei via nota bene het Italiaanse WormHoleDeath Records verschenen.

Het is misschien wel gemakkelijk om te veronderstellen dat in muzikaal opzicht de lijn van de demo wordt doorgetrokken. Logisch, want de drie nummers ervan vinden we ook weer terug op het album; al zijn het wel nieuwe versies. In de basis lijkt de muziek van The Shiva Hypothesis een uitvloeisel van wat ooit black metal kan zijn geweest. Noem het neo- of post-black, voorop staat dat de muziek enorm sfeervol, gelaagd, weldoordacht en retestrak gespeeld in elkaar zit. Daarvan moet deze band het ook hebben, want van iets als toegankelijkheid of melodie lijkt me nauwelijks sprake. Eerder heeft de extreme metal een experimenteel karakter.

Na de plichtmatige opener Enkindling heb ik met het bij vlagen springerige, chaotisch klinkende Ananda Tandava even moeite om er in te komen; dit is niet helemaal wat ik verwacht had. Met Caduceus en Praedormitium bevind ik me gevoelsmatig op iets bekender terrein. Wat minder hectisch en 'bekend' van de genoemde promo begin ik me langzaam maar zeker op mijn gemak te voelen. Nou ja, relatief dan, want de opzwepende, intens gebrachte metal van The Shiva Hypothesis lijkt me niet bedoeld om in ledigheid van te genieten. Het is immers een onheilspellende sfeer die je bij de les moet houden.

Die sfeer komt optimaal tot uiting met Maze Of Delusion, voorafgegaan door het spooky intermezzo/intro Build Your Cities on the Slopes of Mount Vesuvius. Een langgerekte, weldoordachte compositie, die door z'n ritmiek in het begin zelfs iets van pakkendheid laat horen. Nooit voor lang natuurlijk, want gaandeweg slaan de experimenteerdrift en dynamiek weer keihard toe.

Heel slim worden hierna wat meer compacte en - relatief gezien - rechttoe rechtaan-nummers ten gehore gebracht, om de luisteraar niet al te zeer te vermoeien. Vooral het wat old school klinkende gitaarwerk (inclusief solo) in Carrying off the Effigy vind ik een fijne vondst, waarna afsluiter With Spirits Adrift op ingetogen en psychedelische wijze het album mag afsluiten. Na al het voorgaande geweld echt even iets heel anders; zo kan een 'simpel' nummer toch 'hard' aankomen, bij wijze van verrassing. Juist dat tekent in mijn beleving de intenties van The Shiva Hypothesis. Deze band verdient alle aandacht!

ML - bass, keyboards, guitars, vocals

JB - guitars, vocals

BN - drums, percussion, vocals

MvS - vocals