Loading...

The Troops Of Doom - Antichrist Reborn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2022

Tracklist

01. Dethroned Messiah
02. Far From Your God
03. Altar Of Delusion
04. Grief
05. Pray Into The Abyss
06. The Rebellion
07. Deserters From Paradise
08. Apocalypse MMXXII
09. A Queda
10. Preacher's Paradox
11. Necromancer [Sepultura cover] [bonus]
12. The Usurper [Celtic Frost cover] [bonus]

Met gitarist Jairo "Tormentor" Guedz, een voormalig lid van Sepultura's originele line-up die auteur en co-auteur is van klassieke albums Bestial Devastation en Morbid Visions, naast bassist en zanger Alex Kafer (Enterro, Explicit Hate, Necromancer), drummer Alexandre Oliveira (Southern Blacklist, Raising Conviction), en gitarist Marcelo Vasco (Patria, Mysteriis, en veelgeprezen grafisch artiest voor onder meer Slayer, Kreator, Machine Head, Soulfly en Hatebreed), richt The Troops Of Doom (die bandnaam spreekt dan ook voor zich) zich op de revival van de jaren '80-stijl death / thrash metal, het verkennen van een meer primitief geluid dat fris, oprecht en verwoestend zwaar blijft.

Tot nu toe verschenen twee EP's, die nog behoorlijk leunden op het Sepultura-verleden. Met de eerste langspeler wil The Troops Of Doom toch vooral graag op eigen benen staan; deze keer geen covers binnen de tien basistracks van het album. Wel zijn er versies die als bonus Necromancer van Sepultura en / of The Usurper van Celtic Frost bevatten. Met beiden is niks mis, ze benadrukken de authentieke stijlvastheid van deze band. Het juk van veredelde tribute-band wordt afgeworpen, vanaf nu beoordelen we The Troops Of Doom op de eigen prestaties.

En dan valt al vrij snel op, hoe op Antichrist Reborn de link wordt gelegd tussen oud en nieuw. Want natuurlijk staat de authentieke deathrash-mix nog kaarsrecht overeind. Deze wordt hier echter gebracht in een subtiel eigentijds jasje, een volwassen en eigentijds geluid. Het album werd dan ook gemixt door de onvolprezen Peter Tägtgren (The Abyss Studio) en gemasterd door Jonas Kjellgren (Blacklounge Studio). Hierdoor komen de donkere atmosfeer en de intense, boze aanpak van de muziek echt veel beter tot hun recht. Zonder aan authenticiteit in te boeten. Naast uiteraard Sepultura zijn er ook raakvlakken te bedenken met Possessed, oude Slayer (Far From Your God bijvoorbeeld) en ook wel een beetje de klassieke Teutoonse thrash-school.

Nummers als de geweldige opener Dethroned Messiah en het ziedende Altar Of Delusion zetten goed de toon voor het album met hun beukende, agressieve aanpak. Met het eerste trio tracks zit ik er al direct goed in. Maar het sterkste blok van het album vind ik denk ik het middengedeelte, tussen de twee kortere intermezzo's Grief en Apocalypse MMXXII in. Pray Into The Abyss en The Rebellion zijn twee sterk opgebouwde, afwisselende nummers, waarna je met het meer eenvoudige Deserters From Paradise helemaal los kunt om te headbangen.

Het woeste, in het Portugees gezongen A Queda bereidt de weg voor een overtuigende afsluiter. Preacher's Paradox is het langste nummer van de plaat, en neemt weer goed de tijd voor een geslaagde spanningsopbouw. The Troops Of Doom presenteert zich op hun nieuwe album als een serieus te nemen band. Boordevol kwaliteit, gekweekt in klassieke gronden, en volwassen geworden in het nu. Vet album!

Jairo "Tormentor" Guedz - guitar

Alex Kafer - vocals, bass

Marcelo Vasco - guitar

Alexandre Oliveira - drums