Loading...

The Universe By Ear - The Universe By Ear

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-04-2017

Tracklist

01. Seven Pounds
02. Repeat Until Muscle Failure
03. Slam Your Head Against The Wall (Cafefully)
04. Dead End Town
05. Idaho
06. Make It Look Like An Accident
07. High On The Hynek Scale
08. Ocean / Clouds / Prism
09. Dead Again

De afgelopen maanden hebben we stukje bij beetje al kennis kunnen maken met The Universe By Ear; zo af en toe brachten we via het bekende video-kanaal de nieuwste nummers van dit Zwitserse trio ten gehore. Inmiddels is sinds een maand ook hun debuutalbum uit, met simpelweg de bandnaam als titel.

Vorig jaar al bracht de band de single Seven Pounds uit, het nummer dat hier als opener mag fungeren. Deze laat goed horen waar de band vandaan komt. Het is een zeer psychedelisch, experimenteel nummer, dat rechtstreeks uit de beste Pink Floyd-tradities lijkt te zijn weggelopen. Prachtig voor de liefhebber (waaronder ondergetekende) maar waarschijnlijk onnavolgbaar voor de leek. Het geeft echter wel direct en duidelijk aan in welk segment we The Universe By Ear mogen plaatsen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan zal Idaho dat zeker voor elkaar krijgen!

De band blijkt echter ook in staat tot het schrijven van kleinere, meer compacte composities, zoals blijkt uit het navolgende Repeat Until Muscle Failure, maar bijvoorbeeld ook Make It Look Like An Accident. Op die momenten doet de muziek wel wat denken aan The Beatles. Let daarbij vooral eens op de harmonieën in de zangpartijen, die zo'n beetje in Liverpool zijn uitgevonden. De drie bandleden leveren dan hun ook alledrie hun vocale bijdragen.

Naast psychedelische rock, een vleugje spacerock en de typische jaren '60/'70 poprock laat de muziek ook nog wel een progressieve insteek horen, getuige een enorm swingend (funky bijna) en groovend nummer als Slam Your Head Against The Wall (Cafefully). Ook in het eerste gedeelte van het drieluik Ocean / Clouds / Prism komt de band enorm swingend, catchy bijna, voor de dag. Met Dead End Town gaat het, ondanks de nadrukkelijk logge ondertonen, qua compositie weer richting het meest experimentele Beatles-materiaal. Dit blijkt uiteindelijk wel zo'n beetje de gemene deler van de experimentele poprock van deze band.

Sterk geïnspireerd op de experimentele rock van de jaren '60 en '70 doet The Universe By Ear zijn ding. Dit levert zweverige, spannende, en bij vlagen moeilijk te doorgronden liedjes op, die wat mij betreft echter elke inspanning waard zijn. Met name liefhebbers van bands als Pink Floyd en King Crimson, en uiteraard de zangharmonieën van The Beatles, zullen in hun nopjes zijn met The Universe By Ear. Ik wel in elk geval!

Beni Bürgin - drums, percussie, zang

Pascal Grünenfelder - bas, zang, effecten

Stef Strittmacher - gitaar, zang, effecten