Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Therion - Beloved Antichrist

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-02-2018

Tracklist

CD 1:
01. Turn From Heaven
02. Where Will You Go?
03. Through Dust, Through Rain
04. Signs Are Here
05. Never Again
06. Bring Her Home
07. The Solid Black Beyond
08. The Crowning Of Splendour
09. Morning Has Broken
10. Garden Of Peace
11. Our Destiny
12. Anthem
13. The Palace Ball
14. Jewels From Afar
15. Hail Caesar!
16. What Is Wrong?
17. Nothing But My Name
CD 2:
01. The Arrival Of Apollonius
02. Pledging Loyalty
03. Night Reborn
04. Dagger Of God
05. Temple Of New Jerusalem
06. The Lions Roar
07. Bringing The Gospel
08. Laudate Dominum
09. Remaining Silent
10. Behold Antichrist
11. Cursed By The Fallen
12. Resurrection
13. To Where I Weep
14. Astral Sophia
15. Thy Will Be Done!
CD 3:
01. Shoot Them Down!
02. Beneath The Starry Skies
03. Forgive Me
04. The Wasteland Of My Heart
05. Burning The Palace
06. Prelude To War
07. Day Of Wrath
08. Rise To War
09. Time Has Come/Final Battle
10. My Voyage Carries On
11. Striking Darkness
12. Seeds Of Time
13. To Shine Forever
14. Theme Of Antichrist

Onder het bewind van de onbetwiste leider Christofer Johnsson brengt Therion al sinds 1988 de wereld in vervoering met hun theatrale symfonische metal. Al vijftien studio-albums verschenen van dit gezelschap, naast ook nog eens de nodige compilaties en live-registraties. Begin 2018 is het tijd voor het veruit meest ambitieuze werk van Johnnson, waarvan hij al jaren heeft gedroomd.

Beloved Antichrist is de titel van wat een heuse opera is geworden. Let wel, geen zogenaamde rock-opera, maar een klassiek getint, ruim drie uur durend werkstuk. Dit is verdeeld over maar liefst 46 tracks, waarin naast de band Therion veel ruimte is gemaakt voor de klassieke muzikale invulling en een keur aan gastvocalisten voor de diverse rollen en de koorzang. De opera is losjes gebaseerd op het werk A Short Tale Of The Antichrist (gepubliceerd in zijn sterfjaar 1900) van de Russische filosoof, schrijver, dichter en mysticus Vladimir Solovjov.

Uiteraard is het onbegonnen werk om deze drie uur aan muziek eens lekker uitgebreid onder de loep te nemen. Daarnaast is het me onmogelijk gebleken om de volledige drie uur in een enkele sessie uit te zitten, hoe gevarieerd de invulling ook is. Dat een groot gedeelte van het materiaal niet eens rock- of metal-gerelateerd is stoort me opvallend genoeg niet in het minst. Juist de wisselwerking tussen de rock-elementen en de klassieke, theatrale, gelukkig soms ook lekker bombastische muziek trekt me hier aan.

Wat buiten kijf staat is het niveau van de composities en de onderlinge samenhang ervan. Ook in delen is het genieten van de muziek, hoewel de afzonderlijke nummers zich niet altijd even lekker laten beluisteren. Voor het overzicht is de opera in drie aktes verdeeld; die elk voor zich beluisteren heeft mij het prettigste resultaat gegeven. En waarschijnlijk zou het helpen om hier beelden bij het verhaal te hebben, qua beleving. Overigens schijnt het dat Johnnson stoute plannen heeft om Beloved Antichrist integraal te willen uitvoeren!

De zanggerichte nummers varen wel bij de uitgekiende productie, die elk element en instrument - inclusief de menselijke stem - uitstekend voor het voetlicht brengt. Waarbij het me bij vlagen opvalt dat vooral de basgitaar een prominente rol heeft toebedeeld gekregen (Bringing The Gospel). Natuurlijk vallen de zangstemmen het meest op, maar ook de gitaar mag gelukkig regelmatig grommen (Night Reborn, Temple Of New Jerusalem, Shoot Them Down, Forgive Me, Burning The Palace).

Opvallend is dat de meest interessante stukken in deel twee en drie zitten, vind ik tenminste. Met name de eerste akte / de eerste CD vind ik maar traag op gang komen. Maar uiteindelijk wordt doorzetten wel beloond, want Beloved Antichrist is, hoe veelomvattend ook, absoluut de moeite waard om gehoord te worden. Juist vanwege de afwijkende muzikale invalshoek en de gekozen vorm zou het een mooie muzikale verbreding kunnen zijn binnen het conservatieve metal-genre.

Christofer Johnsson - Guitars, Keyboards, Programming

Björn Nalle Påhlsson - Bass, Guitars

Thomas Vikström - Vocals

Christian Vidal - Guitars

Lori Lewis - Vocals

Johan Kullberg - Drums

Peter Ljung - Grand Piano, Hammond Organ