Loading...

Thorium - Danmark

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-06-2022

Tracklist

01. War Is Coming
02. A Crown To Obscurity
03. Majesty
04. Semen Of The Devil
05. My Decay
06. The Silent Suffering
07. Defiance
08. Reign The Abyss
09. Nine Lives
10. Into The Gods [Dominus cover]

Enter Thorium!

De Deense death metal veteranen van Thorium (zeker niet te verwarren met de Belgische heavy metalband!) naderen hun zilveren jubileum als band maar zijn nog steeds even levendig als altijd op hun nieuwe album Danmark. Zanger Michael Andersen heeft voor de zoveelste keer nieuwe muzikanten om zich heen verzameld en een album uitgebracht dat (gelukkig maar!) net zo old school is als voorheen. Zelfs tot aan de opnames aan toe die live werden gedaan in de Angioni Studios, met iedereen (okay, zonder zang) tegelijk aanwezig. Een echte band-opname, met kleine oneffenheden en al. En zonder metronoom om de bandleden te begeleiden. Net als vroeger.

De muziek werd opgenomen gedurende een week in de zomer van 2021. Gevolgd door de vocalen die achter elkaar door werden geschreven en opgenomen, één nummer per dag, om het spontane gevoel van death metal van weleer te krijgen. Tot slot gemixt door Jacob Bredahl in Dead Rat Studio in het najaar. Bredahl had het lef om niet alleen de kleine onvolkomenheden intact te laten, maar in sommige gevallen zelfs de aandacht erop te vestigen. Het draait allemaal om het geven van prioriteit aan dat gevoel van rauwheid en vooral spontaniteit, vergelijkbaar met het live-geluid van de band.

Muzikaal en compositorisch hebben de heren wel wat trucjes in huis. Terwijl de muzikale basis nog steeds een kruising is tussen de traditionele bands uit Florida en (toch net wat meer aanwezig) hun Zweedse tegenhangers, brullen ook andere lelijke, rotte hoofden hun invloeden mee. Er is wat zwartgeblakerde ophef waarneembaar in Defiance (vette blasts) en Nine Lives - dat eerder een beetje groovende death / black 'n' roll laat horen. Anderzijds horen we stuwende grooves in My Decay en Reign The Abyss, en ook heerlijk-griezelige melodieën in de openers War Is Coming en A Crown To Obscurity, dat herinneringen oproept aan die verrukkelijke jaren '90.

Majesty begint inderdaad koninklijk met die tromroffels, en ontpopt zich tot een typische Swedeath ronkende en groovende pletwals; ik moet hier erg denken aan de Rogga Johansson-stijl van death metal- inclusief de rochelende vocalen. Semen Of The Dead is een stiekem catchy nummer, stampend, maar met een vibe waardoor je constant mee wil bewegen met je hoofd. Of eigenlijk misschien zelfs wel wil dansen, echt waar! Zo heeft Thorium voor elk wat wils.

En dan heeft de band er ook nog een handje van om een of andere obscure old school death metal klassieker te coveren. Deze keer wenden ze zich tot hun vaderland. Volbeat's 'voorganger' Dominus is het doelwit met de getrouwe vertolking van Into The Gods, afkomstig van hun demo Astaroth uit 1993 - inderdaad best obscuur ja. Opgedragen aan het sterke, prachtige thuisland van de band en de trotse waarden waarop het zoveel eeuwen geleden is gebouwd. Het album heet natuurlijk niet voor niets Danmark!

Michael H.Andersen - vocals

Jose Cruz - guitars

Jens Peter Storm - guitars

Jesper Nielsen - bass

Daniel P. Larsen - drums