Loading...

Thron - Dust

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-06-2023

Tracklist

01. Dying In The Mud
02. Return…
03. The True Belief
04. The Golden Calf
05. Monologue
06. The Eve
07. Into Oblivion
08. The Tyranny Of I
09. Face Of Despair
10. The Wrong God
11. Martyr

Van een band die afkomstig is uit het Zwarte Woud kun je natuurlijk alleen maar donkere muziek verwachten. Thron (simpelweg Duits voor troon) maakt die verwachting helemaal waar: hun zwartgeblakerde metal is inderdaad die van het occulte en duistere soort. De voorgaande al bums van de band bevielen me best, dus nummer vier Dust (ik hou wel van die korte albumtitels) zag ik met vertrouwen tegemoet.

Het geluid van Thron wordt per album verder uitgediept, en ondanks wat wijzigingen in de bezetting (drummer CII en gitarist SII vertrokken, drummer J en gitarist RavenDust kwamen, waarmee Thron nu voor twee-vijfde deel Zwitsers is) gaat de band daar 'vrolijk' mee door. Nog altijd ligt de nadruk op een mengvorm van zwartgeblakerde death en melodieuze black metal, maar steeds vaker sijpelen daar klassiekere metal-elementen doorheen.

Opener Dying In The Mud en eerste single Return.... leggen direct de muzikale wortels van Thron bloot, die stevig in Zweedse tradities gebeiteld lijken: Dissection, Necrophobic, Naglfar en Watain zijn dan bands waar je aan mag denken. Met name gedurende de tweede helft van het album (Into Oblivion, The Tyranny Of I of The Wrong God) horen we riffjes en songstructuren die stiekeme raakvlakken hebben met gekende (en persoonlijke favorieten) acts uit de jaren '80 als Iron Maiden en Mercyful Fate. Luister in dat kader ook vooral eens naar The True Belief.

Ondanks de genoemde vergelijkingen met de Zweedse school heeft Thron wel degelijk een eigen smoel. Ze tillen diverse invloeden naar een hoger plan door er een geheel eigen smeltkroes van te maken. In de basis nog wel herkenbaar, maar vooral vernuftiger. Aanrader!

SAMCA - vocals

PVIII - guitars

RavenDust - guitars

SXIII - bass

J - drums