Loading...

Transport League - Boogie From Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-08-2013

Tracklist

01. Swing Satanic Swing
02. Blood Inn
03. Bitter Sand
04. Electric Wolf
05. Holy Motherfucker
06. Fight Back
07. Barabbas Venomous
08. Demon Apparatus
09. Hi-Octane Slave
10. Snake Infested Swamp
11. Doctor Demon

Een verhaaltje over Transport League is niet compleet zonder te beginnen bij B-Thong. Toen zanger Tony Jelencovich eind 1994 begon met de eerste opnames voor Transport League was hij nog zanger van B-Thong, en leek die andere band 'slechts' een zijproject. Op het moment dat het debuutalbum Stallion Showcase daadwerkelijk verscheen, in februari 1996, was die situatie inmiddels veranderd. De bekende muzikale meningsverschillen hadden hun vernietigende werk gedaan, en Jelencovich stortte zich met hart en ziel op zijn nieuwe band: Transport League.

De sympathieke Zweden werkten door de jaren heen gestaag aan een opmars, maar na het vierde album Multiple Organ Harvest in 2004 was de rek er wel zo'n beetje uit. In 2005 besloot de band er het bijltje bij neer te gooien. Maar zoals zo vaak kruipt het bloed waar het niet gaan kan, de bandleden kwamen eigenlijk nooit los van hun bandverleden, en vanaf 2009 vonden alweer de eerste reünie shows plaats. Inmiddels aanbeland in 2013 is het tijd voor de slagroom op de taart: een nieuw album in de vorm van Boogie From Hell, met muziek die een terugkeer belooft naar de stijl van de eerste twee albums.

Transport League stond, en staat dus nog steeds, vooral voor technisch sterk uitgevoerde, strakke, loodzware maar bovenal groovende metal. Vooral de combinatie van logge riffs met de sterke, krachtige strot van bandbrein Jelencovich, en niet te vergeten de swingende ritmes zorgen voor een redelijke eigen smoel. Bands als Pantera en Danzig worden meestal genoemd als referentie, daar kan ik me zeker in vinden; de combinatie van groove en heaviness is de band op het lijf geschreven.

Nieuweling Boogie From Hell laat vooral een geïnspireerde indruk achter. Behalve dat de nummers de pan uit swingen klinken ze vooral krachtig, er klinkt veel venijn door uit de muziek, waardoor de energie er langs alle kanten vanaf spat. Daar ligt ook de kracht van de band denk ik, en is daarmee een aanrader om de band ook eens op het podium te gaan bekijken, want ik denk dat juist daar al die opgekropte woede en energie optimaal tot uiting komt. Grijp je kans, want half september komt de band voor een paar optredens naar Nederland!

Transport League laveert behendig heen en weer tussen vlotte, groovende heavy rock zoals de band laat horen met Blood Inn, Bitter Sand, Holy Motherfucker en Demon Apparatus (met die laatste twee is het ook lekker meebrullen!); en anderzijds wat loggere en meer zwaar op de maag liggende tracks als Swing Satanic Swing, Barabbas Venomous en Snake Infested Swamp. Waarmee de band ook behoorlijk goed past in een genre dat we beschouwen als stoner, diezelfde groove en logheid horen we hier zeker terug. Tussendoor horen we ook nog een licht industrial trekje in een nummer als Fight Back, een leuk souvenirtje uit het verleden.

Transport League verstaat het vak van compacte energieke liedjes schrijven, heavy en toch catchy, en uiteraard altijd swingend, een combinatie die voor mij persoonlijk perfect werkt. Wat mij betreft is de band weer helemaal terug met hun Boogie From Sweden!

Tony Jelencovich - Vocals, Guitar

Lars Häglund - Bass

Peter Hunyadi - Lead guitar

Mattias Starander - Drums