Loading...

Tulkas - The Beginning Of The End

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-09-2020

Tracklist

01. O.G.C. (Outsider God Creation)
02. Devastation By Greed
03. Extinction
04. Beginning Of The End
05. The Shortest Straw [Metallica cover]

The Beginning Of The End is de gloednieuwe EP van de Mexicaanse thrash metal-heersers van Tulkas. Met inmiddels een carrière van dik tien jaar, waarin onder anderen al twee studioalbums zijn uitgebracht, zijn de mannen van Tulkas te beschouwen als echte meesters in hun vak, die memorabel, opwindend en oneindig energiek materiaal weten te creëren. Overigens is deze EP pas mijn kennismaking met de band.

O.G.C. (Outsider God Creation) mag openen en doet dat wat mij betreft overtuigend. Kracht, energie en voldoende agressie bepalen het beeld. Naast de powervolle riffs en het opzwepende drumwerk is hier een voorname rol weggelegd voor het lekker in het gehoor liggende baswerk - dat overigens een voornaam kenmerk van de thrash van Tulkas zal blijken te zijn, zoals bijvoorbeeld ook Extinction laat horen. Ook de melodieuze gitaarsolo komt hier goed uit de verf. De rauwe zang is even wennen, niet mijn favoriete vocale stijl, maar het past wel redelijk bij deze al even ongepolijste thrash-uiting.

Devastation By Greed is wat meer rechttoe rechtaan, laat een goed mee te brullen refreintje horen (wat ook weer bij Extinction terug komt) en doet mij vooral denken aan de stijl van pak 'm beet Slayer, Exodus of Overkill. Titelnummer The Beginning Of The End volgt en kiest in eerste instantie vooral voor stevige riffs. Heel melodieus, een beetje genre-vreemd misschien wel, is het rustige gitaarwerk tijdens de break. Een opvallend en leuk accent.

Met een cover-versie van Metallica’s The Shortest Straw (van And Justice For All uit 1988, voor de jongere lezers) sluit deze EP af. Een verdienstelijke uitvoering, en naar mijn idee redelijk opvallend, omdat de stijl van Tulkas niet echt aansluit bij die van de klassieke grootmeester. De thrash van Tulkas doet eerder denken aan die van bijvoorbeeld Warbringer of Havok; een beetje de Amerikaanse crossover-stijl. Een vette knipoog naar de oudschoolse thrash, maar met een redelijk eigentijds geluid, en vooral een dikke productie. Dat laatste is hier zeker een pre.

Wie houdt van bovengenoemde voorbeelden zal zich met The Beginning Of The End absoluut geen buil vallen. Ik vind het zelf een zeer aangename kennismaking. Sterk uitgevoerde, retestrakke, agressieve thrash metal uit het boekje.

Guillermo Mendoza - Bass

Javier Trapero - Vocals

José Chávez - Guitars

Edgar Castañeda - Guitars

Aruh - Drums