Loading...

Twilight Force - Heroes Of Mighty Magic

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 19-09-2016

Tracklist

01. Battle of Arcane Might
02. Powerwind
03. Guardian of the Seas
04. Flight of the Sapphire Dragon
05. There and Back Again
06. Riders of the Dawn
07. Keepers of Fate
08. Rise of a Hero
09. To the Stars
10. Heroes of Mighty Magic
11. Epilogue
12. Knights of Twilight's Might

Als je op zoek bent naar het magnum opus onder cheesy power metal, zoek niet verder. Meer over the top dan Twilight Force kom je het niet tegen. Ik bedoel maar, de album cover van hun nieuwste aanwinst is letterlijk een paarse draak die magica stralen kotst. Als dat je niet overtuigt van het kaliber van deze band, dan weet ik het niet meer.

Dit zestal staat in volledig fantasy kostuum op het podium, hebben een hele lore aan hun karakters vastgeknoopt, en leven eigenlijk in een eigen wereld. Nou helpt het wel als je uit Zweden komt, wat toch al veel op Midden Aarde en dergelijke lijkt, maar aangezien deze creaturen hun thuisstad delen met Sabaton, vraag je je toch af wat er in het water daar zit dat Falun twee zulke uiteenlopende bands kan produceren die zo goed met elkaar overweg kunnen. Ja, net als op het vorige album is Joakim Brodén ook weer van de partij, deze keer in de titelsong van het album.

Waar voorgaand debuut Tales of Ancient Prophecy’s gewoon een goed, fris en sprankelend albumpje was vol met epische veldslagen, oude wijsheden en draken in alle soorten en maten, gaat hun nieuwste werk een stukje dieper. De volledige lore achter The Heroes of Mighty Magic word uit de doeken gedaan, en het album is in wezen een reis in hun curieuze universum. Een universum dat sprankelt in een paarsroze glans, met een regenboog achter elke horizon, met draken die op majestueuze wijze door het luchtruim heen glijden, omringd door wolken van suikerspin. Het klinkt werkelijk afgrijselijk en tenenkrommend als je het zo omschreven ziet maar eigenlijk en niet zo stiekem is het in Twilight Force’s geval echt gruwelijk fantastisch!

Waar het gros van dit soort power metal bands zich dompelen in een niet aflatende charade aan ratelende en supersonische basdrums, iets wat dit genre zo eentonig maakt als de tering, weet Twilight Force nog overal en nergens filmscore-achtige elementen van rust in hun muziek te weven. Dit is een van de vele eigenaardigheden die critici over de hele wereld ervan overtuigt dat Twilight Force niet zomaar je volgende kastelen-en-elfjes liefhebbende powerband is. Een nummer zoals Flight of the Sapphire Dragon is hier weergaloos bewijs van. Die intro die recht uit de film How to Train your Dragon weg lijkt te komen, blijft kippenvel opwekken!

De stem van Christian Eriksson, hier bekend als zijn alter ego Chrileon, neemt je mee naar werelden tot ver voorbij de sterren, met uithalen die zelfs Fabio Lione jaloers kunnen maken. De koren die zijn strot in meervoud vormen zijn werkelijk episch, en als je daar de onweerstaanbare, diepe verhalenstem van keyboardspeler/verteller Blackwald (Daniel Beckman) eraan toevoegt, is het resultaat niet van deze wereld.

Het enige minpuntje dat ik kan vinden op dit album is het te lange gesproken Epilogue. Ik hoor Blackwald graag verhaaltjes voorlezen maar ruim zes minuten ervan is net teveel van het goede. Maar als het dan afgesloten wordt met Knights Of Twilight Might, wat in wezen een volkslied is van deze fabelachtige ridderorde, kan je niets anders dan tevreden zijn.

Volgende maand sieren ze de Nederlandse podia weer als support van Sonata Arctica. Ik voorspel dat ze dan bijna door kunnen als tweede headliner. Want Twilight Force weet hoe ze harten moeten stelen!

Chrileon - Vocals

Lynd - Guitars, Lute

Borne - Bass

Blackwald - Keyboards, Piano, Violin, Cembalo, Narration

De'Azsh - Drums

Aerendir - Guitar