Loading...

Undawn - Solidarity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-01-2020

Tracklist

01. Head of Doubt
02. Implode
03. Comfort Zone
04. Learn the Hard Way
05. Nostalgia

Challenge yourself, Take the risk and let it all go

Voorzien van uitgebreide informatie - in het Nederlands! - en zeer fraai vormgegeven en verpakt ligt hier de nieuwe EP Solidarity van Undawn voor me. Weliswaar word ik niet geacht een muzikaal product te beoordelen naar de verpakking, maar een pre is het wat mij betreft zeker. Gelukkig blijkt ook de muzikale (en thematische) inhoud van zodanig niveau dat ik niet anders kan (en wil) dan er een positief verhaal van maken.

Nadat ik het eerste nummer Head Of Doubt gehoord heb, zet ik mijn speler even op pauze. Ik ben even van de wijs gebracht door het enorm melodieuze karakter van deze muziek, iets dat ik niet verwachtte. Okay, de spetterende metalcore die ik wel verwachtte te horen is ook zeker aanwezig, maar Undawn speelt behoorlijk met uitersten wat dat betreft. Verder luisterend blijkt me dan dat Head Of Doubt geen uitzondering is, dit is gewoon de stijl die Undawn anno 2019 hanteert.

En ik moet zeggen: dat kunstje beheerst het kwartet uitstekend. Want ik vind het best knap hoe deze band de verschillende elementen zo kunstig weet te versmelten. Werkelijk hard beukende stukken, barstend van de agressie, maar ook pakkende grooves en ritmes, en zeer catchy zanglijnen en refreinen; het wordt allemaal logisch gecombineerd in compacte nummers. Dit blijkt dan ook precies de bedoeling, want Undawn heeft besloten om vooral trouw te blijven aan zichzelf, en geen concessies te doen aan wat misschien van hen verwacht wordt. Muziek uit het hart, en het is dan ook logisch dat dat een zekere diversiteit, veelzijdigheid laat horen. In de teksten komt dit thema dan ook regelmatig terug.

Wat ik daarbij ook nog opvallend vind, is dat zeer regelmatig old school elementen worden ingepast. De fraaie gitaarsolo aan het einde van Comfort Zone sluit vrijwel naadloos aan op het swingende, pakkende begin van Learn The Hard Way (dat zelf ook weer een fijne solo laat horen) om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast heeft Undawn nog een extra troef in handen in de vorm van de drievoudige vocale aanval. Grunts, screams en cleane zang worden al even kunstig ingezet als de diversiteit die in muzikaal opzicht tentoon wordt gespreid. Dit is echt een enorm pluspunt voor Undawn.

Mocht je denken dat ik een beetje overdrijf over een Nederlandse band die een dergelijke klasse laat horen, dan zou ik zeggen: luister vooral zelf. Ik ben zelf niet eens zo'n fan van het genre, maar wat Undawn hier laat horen overstijgt gewoon elk hokjes-denken. Inderdaad, precies wat ze zelf voor ogen hadden met hun nieuwe muziek. Solidarity is in mijn beleving dan ook een alleszins geslaagd werkstuk!

Michiel Brinkhuis - Guitar, vocals

Leon Kloosterman - Guitar, vocals

Thijs Brinkhuis - Bass, vocals

Tom Brinkhuis - Drums