Loading...

Undead Prophecies - False Prophecies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2015

Tracklist

01. Unborn
02. False Prophecies
03. Voices Within
04. Praise the Absurd
05. Castrate Humanity
06. Descending Souls
07. Unbound to Eternity
08. Emerging from the Depths

'O je, daar gaan we weer', was mijn eerste gedachte toen ik info en 'bio' van Undead onder ogen kreeg. Geen land van herkomst, geen namen van bandleden, zelfs geen bijnamen, en geen historie. Ook een online zoektocht naar meer over deze Undead (er blijken er meer te zijn) levert geen informatie op. De eigen website van de band levert slechts bovenstaand filmpje op, dat wel een zeer minimaal tipje van de zwarte pij oplicht. Over naar de muziek dan maar, om preciezer te zijn: debuutalbum False Prophecies.

Daarin is de band in elk geval een stuk duidelijker; het gezegde dat de muziek maar voor zichzelf moet spreken gaat hier in elk geval wel op. Undead speelt lompe, rauwe old school death van de bovenste plank. Kwalitatief dik in orde, en qua gevoel en sfeer echt verrassend authentiek; mede geholpen door een productie waarbij me bewust niet lijkt gekozen voor een eigentijdse, gelikte aanpak. Dit is pure Death/Massacre worship, of noem zo nog maar wat klassieke bands als Obituary, Autopsy, Morgoth. Daarnaast laat de band ook deathrash invloeden horen van al even oudgedienden als Possessed en Master. In de zang horen we dan nog de "Nederlandse" connectie a la van Drunen (Pestilence, Asphyx) terug. Klinkt veelbelovend dus!

De wisselwerking tussen agressieve riffs en melodieuze gitaarlijnen wordt hier perfect uitgevoerd, terwijl bas en drums een onweerstaanbaar groovende basis leggen. Tel daar een verwoestende grunt bij op, en je hebt de belangrijkste bestanddelen voor dat o zo vertrouwde death metal geluid. Dat de heren van Undead daarnaast ook nog eens in staat blijken tot het schrijven van volwassen nummers maakt deze plaat echt helemaal compleet. Wacht, bijna, want wat ik nog niet genoemd heb zijn de werkelijk verrukkelijke gitaarsolo's die vrijwel elk nummer sieren, als slagroom op een toch al heerlijk smakende taart.

Dat die nummers - op twee na - allemaal boven de vijf minuten klokken en toch van begin tot eind boeien vind ik al knap op zich. Van de acht titels is er echt geen eentje minder dan de andere, dit is gewoon acht keer raak. Daarentegen zou ik ook geen positieve uitschieter kunnen noemen, of het zou opener Unborn moeten zijn, omdat die je direct vanaf de eerste tonen bij de ballen grijpt waar je mogelijk niet zo'n sterke muziek verwacht had. Van beukende double bass-snelheden tot slopend traag en weer terug: dit is old school death uit het boekje. Ok, laat ik Voices Within dan maar als luistertip noemen. Dit door Oosterse gitaarlijntjes opgeleukte nummer laat de veelzijdigheid van Undead goed uitkomen.

Hoewel je me over het algemeen mag wakker maken voor deze muzieksoort, ben ik niet altijd even positief (geweest) over moderne 'terug in de tijd' bands en albums. Mijn enthousiasme over False Prophecies (laat het niet waar zijn) berust vooral op het gevoel dat dit album bij mij teweeg brengt, en de kwaliteit van de nummers, die gewoon echt goed in elkaar zitten. Ik zeg: aanrader!