Loading...

Undergang - Aldrig I Livet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-01-2021

Tracklist

01. Præfluidum
02. Spontan bakteriel selvantændelse
03. Indtørret
04. Menneskeæder
05. Ufrivillig donation af vitale organer
06. Sygelige nydelser (Del 3) Emetofili
07. Usømmelig omgang med lig
08. Aldrig i livet
09. Rødt dødt kød
10. Man binder ikke et dødt menneske

Sinds 2008 jaagt het Deense Undergang de diepste, donkerste krochten van de old school death metal na. Doordrenkt van de klassiekers, is het huidige kwartet (voorheen heel lang een trio) niet zozeer old school zoals zoveel HM-2-adepten tegenwoordig, het is gewoon oud klinkend, brutaal zwaaiend met een geluid dat knikt naar vroege Finse death metal, slijmerige doomdeath, evengoed als tijdloze gore.

Ik volg Undergang al sinds hun debuutalbum in 2010 voor het eerst opdook; in 2011 zag ik de band ook optreden en was daarvan evenzeer onder de indruk. Ook het tweede en derde album heb ik nog vol enthousiasme tot mij genomen, al kwam er wel een beetje de klad in, vooral wegens veel van hetzelfde. De afgelopen jaren heb ik Undergang dan ook een beetje links laten liggen, maar ik wil de draad nu toch weer op pakken met het meest recente album Aldrig I Livet. Vooral wil ik er achter komen hoe ik hun muziek ervaar, nu na vijf jaar 'droogte'.

Grappig genoeg moet ik tijdens het openingsduo Præfluidum en Spontan bakteriel selvantændelse vooral aan Slayer denken. Het eerste nummer laat een lekker donker intro horen, maar eindigt met een beste 'parodie' op Slayer's Raining Blood, waarna het volgende nummer daar op voortborduurt met die typische verwrongen gitaarsolo's. Toch is dit hoe dan ook slechts een voorbode voor wat komen gaat: nietsontziende, onaards smerige death metal van de oude school. Hoewel Undergang tegenwoordig twee gitaristen heeft, laat de band nog altijd het meest smerige basgeluid horen om als 'tegenhanger' te fungeren. In combinatie met de bijna onwerkelijk diep roggelende vocalen levert dit een verrukkelijk ranzig resultaat op.

Van het onvrijwillig afstaan van vitale organen wordt op beeldende wijze verslag gedaan in het gelijknamige nummer, een heerlijk stoempende en groovende track! Sygelige nydelser (Del 3) Emetofili is bijna net zo filmisch als dat het klinkt. Het is in elk geval een aangenaam atmosferisch nummer, dat vanwege de afwisseling best opvalt. Die levendige atmosfeer geldt ook voor Rødt dødt kød (hoezo paradoxaal) dat speelt met relatief ingetogen passages, maar daar omheen verpletterend toeslaat, hetzij slopend groovend, of op onverbiddelijk uptempo wijze.

Met Aldrig I Livet bewijst Undergang dat het graag een zijsprongetje maakt vanaf het pad dat door henzelf als uit graniet gehouwen leek. De subtiele ruimte voor minimale frivoliteiten (lees: een sporadisch toefje melodie, en gedegen opbouw en afwisseling) pakt goed uit; in de hoofdmoot blijft het Deense kwartet echter stoïcijns voortbeuken op het beproefde smerige recept. Undergang is en blijft in de basis verrukkelijk vies, maar is minder eenvormig dan ik in geheugen, of verwacht, had.

Anders Pedersen - Drums

David Mikkelsen - Vocals, Guitars

Mads Haarløv - Guitars, Vocals

Martin Leth Andersen - Bass