Loading...

Uniek instrumentaal project Cilice Orchestra

Gepost in Nieuws door Peter Hagen op 18-11-2016

Cilice Orchestra is een uniek instrumentaal project waar djent metal samenkomt met jazz, hedendaagse klassieke muziek en soundscapes. De beste jazz, klezmer, metal en andersoortige muzikanten hebben met veel passie meegewerkt aan het project dat doet denken aan The Devin Townsend Project, Fredrik Thordendal's Special Defects, Frank Zappa en Steve Coleman's 'The Shape Of Jazz To Come'.

Cilice Orchestra is mede tot stand gekomen door Stichting Meertonen, een platform voor crossover muziek van diverse stijlen. In opdracht schreef componist/gitarist Theo Holsheimer de muziek voor het 25-jarige lustrum van de Nieuw en Meer te Amsterdam, met als uitgangspunt een crossover tussen metal en aan jazz verwante stijlen.

Hiervoor ging hij met Djent-Metal pioniers Cilice de samenwerking aan met de top uit de Nederlandse jazz en wereldmuziek (Amsterdam Klezmer Band, ZAPP4, New Cool Collective BigBand, B-Movie Orchestra, Dutch Concert Bigband, Zijlstra, Spinifex).

Het overrompelend succes van dat concert heeft Stichting Meertonen doen besluiten het geheel op te nemen in de WarningStudios. Inmiddels is daarnaast ook nog bekend gemaakt dat er een deal gesloten is met Suburban voor de officiële release van het album. Deze zal 2 december uitkomen.

Theo Holsheimer: "We leven in een hectische tijd waarin we weinig tijd voor elkaar hebben. Dit heb ik proberen te vertalen naar muziek.De gejaagdheid laat zich vooral goed horen in Spirit Crusher, waarin thema's en ritmische frases elkaar razendsnel opvolgen.Voor Razor Stings heb ik halverwege een dynamisch industrial mid tempo stuk geschreven, hierin ruimte voor improvisatie welke je meevoert naar een episch hoogte punt. In Hydrocephalus maak ik gebruik van contrabas en accordeon, warme instrumenten die heel authentiek klinken, maar ook hier een groots orkestraal geluid en het inventief gebruik van polyritmiek en muzikale hectiek.Voor mij is het schrijven in gelaagdheid een belangrijk compositorisch element, in mijn muziek zitten veel muzikale elementen verstopt die je alleen opvalt bij het herhaaldelijk luisteren van de tracks".

Op 28 november wordt de CD gepresenteerd met een show in de Melkweg.

Cilice Orchestra [NL], Melkweg [NL], Suburban [NL], Theo Holsheimer [NL]