Loading...

Unleashed - Dawn Of The Nine

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 28-06-2015

Tracklist

01. A New Day Will Rise
02. They Came To Die
03. Defenders Of Midgard
04. Where Is Your God Now?
05. The Bolt Thrower
06. Let The Hammer Fly
07. Where Churches Once Burned
08. Land Of The Thousand Lakes
09. Dawn Of The Nine
10. Welcome The Son Of Thor!

Mocht het zo zijn dat de zon eerdaags uitdooft en dat er dientengevolge een nieuwe ijstijd ontstaat die alle voorgaande ijstijden in alles overtreft, dan staat het als een paal boven water dat het allesvernietigende ijs dat vanuit het Noorden naar hier komt kruien enkele rotsblokken uit het Scandinavische nimmer van zijn plek zal krijgen. Unleashed is daar ongetwijfeld één van. Een geloof in de eigen identiteit die zo stevig verankerd is dat geen enkele natuurramp of nucleaire aanval daar ook maar een kleine rimpeling in veroorzaakt.

Dawn Of The Nine is de volgende in een reeks van vele albums die de death metallers op hun naam heeft gezet. Op het vorige album Odalheim uit 2012 flirtte Unleashed veelvuldig met de Gothenborgscene en een beetje black metal. Zonder de eigen identiteit uit het oog te verliezen overigens. Op Dawn Of The Nine zijn die invloeden weer nagenoeg verdwenen.

Wat opvalt is dat het weer opvallend clean klinkt allemaal. Unleashed komt geregeld vrij explosief uit de hoek. Zoals in het wervelende Where Is Your God Now? waar het nette geluid zorgt voor een nogal gek contrast. Het past bij de cleane solo's in bijvoorbeeld Let The Hammer Fly. Bij de brute dreiging van het machtige The Bolt Thrower voelt het echter wat kaal.

Eigenlijk legt Unleashed vrij klakkeloos een stapel kwaliteitshymnes op tafel waarmee maar weer aangetoond is dat het niet altijd de initiatoren zijn die we als grote jongens beschouwen. Jonkies die groot geworden zijn met Amon Amarth of zo moeten maar eens over de heg gaan kijken bij wat Johnny Hedlund en co zo allemaal uitspoken. Voor de fans is er niets nieuws onder de bekende zon maar is het toch zeker weer een puik album geworden om erbij te hebben. Als het allemaal nog wat smeriger en vuiger geklonken dan was het perfect geweest.

Johnny Hedlund - Bass, Vocals

Tomas Olsson - Guitars

Fredrik Folkare - Guitars

Anders Schultz - Drums