Loading...

Uttertomb - Sempiternal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-04-2016

Tracklist

1. Excarnation
2. Incarnation

Uttertomb is in 2009 onder de naam Ultratomb begonnen in Chili. Na twee jaar werd de naam gewijzigd naar Uttertomb en verscheen de eerste demo. Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder en leek de band z'n naam wel gevestigd te hebben in de underground na twee EP's in 2012 en 2013. Toch was het een paar jaar stil rond de band, zodat een teken van leven wel weer eens fijn zou zijn. Sempiternal voorziet nu in die behoefte. Weliswaar slechts een single met twee tracks, maar het laat in elk geval horen dat de band nog altijd springlevend is.

Dit kwartet Chilenen onder aanvoering van SS - die tevens actief is in Death Vomit, waarmee Uttertomb eerder een split afleverde (2013) - vervaardigt donkere, smerige, primitieve, vrij typisch Zuid-Amerikaans klinkende extreme metal. Het is voornamelijk death metal, vermengd met beetjes thrash en vooral black. Misschien kun je er wel een beetje een voorstelling van maken, zeker wanneer je bedenkt dat de charmant rammelende productie er zo'n beetje bij hoort; en de duistere sfeer zelfs nog wel benadrukt. Je hoort er gewoon bijna aan af dat dit niet uit Europa komt, net even wat anders.

Over het geheel is de muziek niet al te snel, ik zou eerder zeggen op doomdeath-tempo, maar des te bruut. En ook lekker gruizig! Aan melodie hebben veel primitieve bands uit deze regio een broertje dood, zo ook Uttertomb. Maar daar waar het tempo dan omhoog gaat, hou dan je hart maar vast, dan is het ook meteen fanatiek rammen geblazen. Ondanks dat de productionele kant misschien te wensen overlaat, geldt dat niet voor de technische vaardigheden der muzikanten: met name het spetterende gitaarwerk is van uitstekend niveau. Al zou ik ook de drummer niet onderschatten!

Helaas is na zo'n 14 minuten het feestje al weer voorbij, waardoor na drie jaar wachten al snel de gedachte opborrelt: dit smaakt naar meer. Ik hoop dan ook dat de heren van Uttertomb zich aan hun volslagen graf weten te ontworstelen, en meer van dit soort viezigheid mee omhoog nemen!

RM - bas

AV - drums

SS - gitaar, zang

JG - gitaar