Loading...

Vacant Eyes - A Somber Preclusion of Being

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2020

Tracklist

01. A Colorless Eternity
02. A Timeless Vault
03. Induced Desolation
04. Apparitions of Existence
05. An Essence of Anguish
06. Into an Empty Dream

Van Vacant Eyes had ik nog nooit gehoord voor ik deze promo voorgeschoven kreeg. Het blijkt te gaan om een Amerikaanse funeral doomband die is ontstaan in 2011, in 2014 debuteerde met 'EP' The Dim Light of Introversion (toch goed voor 35 minuten muziek) en in de nazomer van 2020 met de eerste echte langspeler op de proppen komt: A Somber Preclusion of Being. En lang is ie! Zes tracks duren gezamenlijk een uur en een kwartier, dat belooft het nodige doom-vermaak.

A Colorless Eternity is de monsterlijke opener met z'n bijna zeventien minuten. Je krijgt allerlei ingrediënten voorgeschoteld zoals je die bij deze muziek kunt verwachten: logge, verzwaarde riffs, dubbele gitaarharmonieën, rauwe grunts, en atmosferische klanken uit de keyboards voor een extra laagje. Er wordt een beeld geschetst van een verlaten woestenij en eindeloze koude, grijze luchten; combinatie van muziek en atmosfeer geven je als luisteraar alle gelegenheid om in jezelf te keren en de diepste en meest persoonlijke vragen te overdenken. Zo luidt dan ook een van de doelstellingen van de band.

Opvallend is de rol van de drums, want die zorgen bij vlagen voor een fikse tempoversnelling. Zelfs een spaarzame blast wordt niet geschuwd; wel zo lekker voor de afwisseling binnen die enorm lange nummers. De volgende twee nummers A Timeless Vault en Induced Desolation zijn weliswaar de 'kortste' van het album, maar zetten wel de meest duistere atmosfeer neer. Typische doom-gedachten als verslagenheid, wanhoop, eenzaamheid en intens verdriet krijgen middels de sombere en onheilspellende klanken alle gelegenheid om welig te tieren.

Apparitions of Existence laat een langzaam opbouwend, zeer (donker) sfeervol begin horen, dat mij enorm aanspreekt. Spaarzame snaar-aanslagen en creepy toetsenwerk maken voor anderhalve minuut de dienst uit voordat de eerste trommelslag zich meldt. Ook die fase duurt weer ruim een minuut voordat een zwaardere gitaar zich meldt en vervolgens de drums losgaan. Wanneer een eerste schreeuw invalt gaat het nummer helemaal los. De langzaam opdoomende, zeer treurig klinkende gitaarleads maken het nummer helemaal af.

Zoals het een klassiek doomalbum betaamt is afsluiter Into an Empty Dream het traagzaamste nummer, een klassieke treurzang pur sang, zelfs nog opgesmukt door vrouwelijke vocalen. Met de nodige wisselingen in tempo en sfeer is ook dit dus weer een subtiel toppertje. Door de opeenvolgende opbouw naar een sub-climax, een cooling down en daarna weer die dynamiek wordt de muziek behoorlijk interessant dan wel spannend gehouden. Ondanks de opeenstapeling van reeds bekende elementen - wat dat aangaat geen verrassingen hier - weet Vacant Eyes een sterk onderhoudend debuutalbum neer te zetten. Het is een hele zit, maar wat mij betreft absoluut de moeite waard!

Josh Moran - Guitars, Vocals

Grim Riley - Bass Guitar

Chris Kudukey - Drums, Keyboards

Mark Richardson - Keyboards

Alex Smith - Guitars